BİST endeksinin yükselme ihtimali artıyor

Dr. Ali TOPÇUBAŞI - Topçubaşı Group YKB.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2015 yılında dünya da en fazla değer kaybeden borsalardan biri olan Borsa İstanbul (BİST), 2016 yılının ilk 4 ayında zararlarının bir kısmını telafi etti. 2014 sonunda Borsa İstanbul’daki şirketlerin toplam piyasa değeri 627 milyar lira iken, 2015 sonunda bu değer 555 milyara inerek, 72 milyar lira eriyerek önemli bir rekor kırarken, bu düşmenin en büyük kısmını borsanın en değerli 20 şirketinden kaynaklanmıştı. Yılbaşından beri Türk Lirası’na karşı dolar yüzde 3.1, İngiliz Sterlin’i yüzde 4.4 oranında değer kaybederken, euro ve İsviçre Frangı her hangi bir değişime uğramazken, Borsa İstanbul dolar bazında yüzde 23.6 oranında gelir getirdi. Borsanın Türk Lirası olarak kazancı ise yüzde 19.3 oldu. Borsa İstanbul’un dolar olarak daha fazla kazanmasında Türk Lirası’nın dolara karşı değer kazanması etkili oldu. İngiliz Sterlinin diğer paralara karşı daha fazla değer kaybetmesinde, bu ülkenin haziran ayında Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmama konusunda yapacağı referandumdan geldiğini hatırlatalım. 

2016 yılının ilk 4 ayında dünya borsaları genelde kaybetmiştir. ABD (S&P) indeksi yıl başına göre yüzde 2.9 oranında artış gösterirken, Avrupa Birliği’nde borsa yüzde 0.9 oranında kazandırmış, yavaşlayan ekonomisi ile risk oluşturan Çin (SSGA) yüzde 15.7 oranında değer kaybetmiş, Japon borsasındaki kayıp (Nikkei 225) yüzde 2.2 olmuştur. 2015 yılında bizim gibi kayıp yaşayan Rusya borsası dolar bazında yüzde 24.6 oranında artış gösterirken, en yüksek artışın yüzde 38.2 ile ekonomik sorunlarla boğuşan Brezilya borsasında olmuştur. 

Dünya da likidite artışının yılın ilk 4 ayında devam ediyor olması, 10 yıllık faizlerin Japonya ve Almanya gibi ülkelerde sıfırın altında geziyor olması, ABD de faiz artış beklentisinin zayıfl ıyor olması, bizim gibi gelişmekte olan piyasalara olumlu etkileyeceği şüphesizdir. Bu yüzden önümüzdeki dönemde faizlerin daha aşağı inme ihtimali, Borsa İstanbul endeksini yukarıya çıkarma ihtimalini arttırmaktadır