Pazarlama sürecinde viral içerik yaratmak

Muray SERT / Dr. Business Yönetim Danışmanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İnsanoğlu paylaşımcıdır; paylaşmayı sever, aslında ne var ne yok paylaşırız. Hikâyelerimizi, resimlerimizi, beğendiğimiz şeyleri, kimi zaman ise yediklerimizi. Sürekli birileri ile bir şeyler paylaşma dürtüsüne sahibiz. Günümüzde sosyal medya ile birlikte bu durum inanılmaz bir hâl aldı. Sosyal medyanın etkisiyle internete düşen bir içerik, saatler içerisinde milyonlarca insana ulaşabiliyor. Onun bu hızına yetişebilmek neredeyse imkânsız. İnternetteki bir içeriğiniz sayesinde milyonlara çok kısa sürede ulaşıp ünlenebilirsiniz. Tabii ki bu durumun tam tersi de mümkün. Yıllarca emek verdiğiniz kurumsal kişiliğiniz ve itibarınız yerle bir olabilir, ciddi pazar kayıpları yaşayabilirsiniz. 

Bu durumu fırsat olarak görüp zekice tasarlanmış içeriklerle hem kendini ve ürünlerini tanıtan, hem de akılda kalıcılığı arttırıp pazar payını genişletmeye çalışan birçok marka mevcut. Fakat bazı içerikler hızla yayılırken, bazıları da gereken ilgiyi görmüyor ve yok olup gidiyor. Elbette buradaki sihrin bir tekniği var. İçeriklerin virüs gibi yayılıp milyonları etkilemesi hiçbir zaman tesadüfl erle izah edilemez. 

Hazırlanan içeriklerin yayılmasında içeriğin çıkış kaynağının ve konuya ilgi gösteren grup liderlerinin yaklaşımları oldukça önemlidir. Bu nedenle içerikler hazırlanmadan önce toplumsal dinamikler gözden geçirilmeli, insanların kendinden bir şeyler bulacağı anahtar kavramlar ve eylemler dikkatlice kurgulanmalıdır. 

Hazırladığınız içeriğin insanlarla buluşmasında onlarla bir bağ kurması ve kendilerinden bir şeyler bulmalarına aracılık etmesi gerekir. Bu başarıldığı takdirde taşıyıcı olarak hazırladığınız içeriğe markanızı ve istediğiniz mesajı yükleyebilirsiniz. 

Hazırladığınız viral içeriğin ilk tıklarının ardından paylaşılmaya başlaması ve diğer insanlar tarafından beğenilmesi, paylaşımcının kendisini önemli hissettirecektir. Çünkü insanlar düşüncelerinin diğer insanlar tarafından onaylandığını bilmek isterler ve bu onları mutlu eder. Diğer insanlarca onaylanmış her içerik yayılmaya ve başka insanları etkilemeye adaydır. Bu nedenle paylaşımcıyı diğer insanların gözünde daha bilgili, daha havalı ve daha entelektüel gösterecek içeriklerin hazırlanması gerekmektedir. 

Viral bir içeriğin bulaşıcı ve yayılıcı olabilmesi için elbette güncel olması zorunludur. İnsanların içeriğin konusu hakkında bir gündeme sahip olmaları, içeriğin yayılma sürecine girmesini sağlacaktır. Bu nedenle viral bir içerik hazırlanırken insanlara vereceğiniz mesajı veya markanızı hatırlatacak, hakkınızda konuşulmasını sağlayacak, gündelik hayat ile ilgili güncel unsurları çok iyi belirlemeniz gerekmektedir. 

Hayatımızda duyguların çok önemli bir yeri vardır. İnsanlar yaşadıkları duygusal durumları ve hisleri anlatmak, rahatlamak için içlerini dökmek isterler. Bazı duyguları kelimelere döküp anlatabilmek ise neredeyse imkânsızdır. Hazırladığınız içerik insanların duygularına tercüman olmalı, onların duygularına hitap etmelidir. İnsanların empati kuramadığı, duygusal bağ yaratmayan içeriklerin uzun ömürlü olmaları beklenmemelidir. 

Birçoğumuz güncel hayatta bazı kestirme yöntemler kullanırız, bunlardan en başta geleni de taklitçilik veya başkalarını takip etmektir. Diğer insanların ilgi odakları ve onların davranışları her zaman dikkat çekici olmuştur. Çünkü insanlar, diğer insanları anlamak ister ve bu nedenle onların davranışlarını gözlemler. Çoğunluğun itibar ettiği bir durum veya marka genellikle iyi veya doğru olarak kabul edilir. Bu bakımdan genel kabul gören viral içeriklerin yayılması daha hızlıdır. O halde bir içerik genele hitap eden ne kadar sembol, işaret, kavram ve mesaj içerirse kabul görmesi ve yaygınlaşması o kadar yüksek olur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta, şaşırtıcı ve farklı bir içerik yaratmaktır. Genele hitap edilmeye çalışılırken alışılagelmiş yöntemlerin ve ifadelerin kullanılması bilindik bir durum yaratacağı için ilgi beklenenden bile az olabilir. 

Sosyal medyada dolaşan çok fazla içeriğe ve bilgiye sahibiz. Hâl böyle olunca kaçınılmaz olarak içerik ve bilgi kirliliği ortaya çıkıyor. Genel olarak insanlar kendilerine ya da başkalarına fayda sağlamayacak unsurları görmezden geliyor ve paylaşma ihtiyacı hissetmiyor. Viral içerik oluşturulurken insanlar üzerindeki pratik etkileri ve yaratacağı fayda göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer oluşturduğunuz içerik paylaşımcının kendinde bir sosyal görev yaptığı veya başkalarına faydalı olduğu hissine neden olmuyorsa o içeriğe ilgi az olacaktır. Oluşturacağınız içeriklerin daha anlaşılabilir ve akılda kalıcı olabilmesi için küçük hikâyelerle desteklenmesi gerekir. Çünkü zihin aktarılan bilgiyi çeşitli görüntülerle ve simgelerle kodlar. Yalın halde verilen bilgi akılda kalıcı değildir ve kısa sürede unutulur. Ayrıca her dönem insanların hikâyelere ve masallara ilgisi büyük olmuştur. Bu nedenle insanlar hikâye dinleyip başkalarına anlatmasını severler. Eğer viral içeriğinizin içinde hikâyeye dayalı bir üslup seçerseniz göreceğiniz ilgi çok daha fazla olur. Bu konuda basit ve sade bir anlatıma dikkat edilmelidir. Fazla kelime ve gürültü barındıran bir içerik anlaşılmaz olur ve bir süre sonra unutulur. 
Pazarlama sürecinde viral içerik yaratmak ciddi ve sistemli bir çalışmayı gerektirir. Kimi zaman insanların kendilerini bile anlatmada zorlandıklarını görmekteyiz. Kaldı ki bir fikri, mesajı, markayı veya ürünü anlatabilmek ve insanlarca sahiplenilmesini sağlayabilmek basit bir iş değildir. Bugün pek çok başarılı viral içerik örneklerini görmekteyiz, başarı kesinlikle tesadüf değildir ve ardında sıkı bir çalışma ile uzun bir mesai süreci vardır. Sosyal medyada etkin olarak pazarlama iletişiminizi sürdürmek istiyorsanız, viral pazarlamayı gündeminize almalısınız…