ECB de yalan Fed de yalan piyasa var biraz da sen oyalan..

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

 

 

Dün ECB üye merkez bankalarına bono planını toplantı öncesinde "sindirebilmeleri" için verdi ve yarın (bugün) bu konu detaylı tartışılacak. ECB'nin daha aktif bir tutum izlemesi elbette pozitif bir durum. Ancak dün sızan ve aslında son ECB toplantısında Draghi tarafından net bir şekilde söylenmiş olan vadenin 3 yılla sınırlandırılması gerçekse ECB planı beklenen etkiyi yaratmayabilir, en azından ESM/EFSF olmadan.

İspanya'nın borç vadelerine baktığınızda borcun yüzde 60'ından fazlası (keza İtalya'nın ) 3 yıldan daha uzun vade de , yüzde 45'inden fazlasının da 5 yıldan daha uzun olduğunu görüyoruz. Bu durumda müdahale sınırları içinde bulunan varlıkların büyüklüğü Draghi'nin sözünü ettiği "sınırsız" müdahale güçü ile orantılı değil.

Uzun vadedeki sorunu çözülmesi için birincil piyasada da alım yapma yetkisi bulunan ve ikincil piyasada da orta uzun vadeye yönlendirileceği anlaşılan ESM/EFSF'ye ihtiyac var. Ancak ECB piyasaya girmek için fona başvurunun ve en azından bir MoU  (yani bazı koşulların ülkeler tarafından kabul edilmesi) gerektiğini net bir şekilde belirtti. Tam olarak EFSF'ye başvurmaları zaten fonlarının yarısından fazlası aloke edilmiş olan EFSF'nin kuvvetinin daha da azalması demek, bu şimdilik ihtimal dışı gibi. EFSF/ESM İspanyayı tam olarak fonlayabilir ancak iki ülkeyi birden destekleyemez. Dahası Yunanistan vakasında bonolarda öncelik konusunun bir kez daha gündeme gelmesi kimsenin istediği bir durum değil.

Büyük bir ihtimalle İspanya ve İtalya "Precautionary Financial Assistance" tabir edilen programa baş vuracak. Bu program  Precautionary conditioned credit line (PCCL) ve Enhanced conditons credit line (ECCL) olarak sınıflandırılıyor (bir de ECCL+ var) ve büyüklüğü GDP'nin 2-10%si civarında olabilir, vadesi de 1 yıl. Müdahale IMF kredilerine benzeyen bu kanal üzerinden olursa daha detaylı tartışabiliriz.

Söz konusu fonlar birincil piyasaya girdiklerinde ihalenin yüzde 50'sinden fazlasını alamaz ve teklif atamaz. Dolayısı ile genel görüş Fon'un (ESM) 2. piyasada aktif olarak uzun vadeli getirileri bastırmayı tercih edeceği. Yani aslında dikkat etmemiz gereken sadece ECB'nin hareketi değil ESM/EFSF'nin de nasıl bir rol oynayacağı. Banka lisansı olmadan ve ECB sadece kısa vade ile kendisini sınırlayacaksa bu plan orta uzun vadede ciddi hayal kırıklığı yaratabilir. ECB'nin bugün ekonomik tahminlerini düşürmesi ve buna paralel faizleri de indirmesi sürpriz olmayacaktır. Ancak piyasalar artık bir faiz indirimi ile düzelecek noktayı çoktan geçti. Orta uzun vadede çok daha düşük seviyelere gevşemesini beklediğim euro şayet ECB'nin performansı iyi olursa 1.2640 seviyesini aşarak yükselişini sürdürebilir. Destek olarak ise 1.2440 öne çıkıyor. Altın ve gümüş için söyleyecek bir şey yok. Orta ve uzun vadede Fed ve ECB'nin beyhude çabalarına paralel çok daha yüksek fiyatlar görülecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019