Koçfinans, 2016 sonunda kredi portföyünü 3.5 milyar liraya çıkaracak

Koçfinans Genel Müdürü Pınar Kitapçı, bu yıl 2015’in Eylül ayına göre toplam kredi portföylerinin yüzde 21 arttığını ve cirolarının yaklaşık yüzde 32 büyüdüğünü açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ağırlıklı taşıt finansmanı pazarında faaliyet gösteren Koçfinans; otomotivden motosiklete, dayanıklı tüketimden elektroniğe, eğitimden konut kredisine kadar hayatın pek çok alanında müşterilerinin finans ihtiyacını karşılıyor. Rakamsal ve strateji geliştirme anlamında bu yılı verimli geçirdiklerini belirten Koçfinans Genel Müdürü Pınar Kitapçı, bu yıl 2015’in Eylül ayına göre toplam kredi portföylerinin yüzde 21 arttığını ve cirolarının yaklaşık yüzde 32 büyüdüğünü açıkladı. Bu yıl sonunda ise toplam iş portföylerinin yüzde 20’lik artışla 3.5 milyar liraya ulaşacağını öngören Kitapçı, “Ciroda ise yaklaşık yüzde 30’luk artış hedefliyoruz. Ayrıca, bu yıl yeni açılan kredilerin yüzde 20 büyümesini ve kârlılığın ise bu büyümeyi destekleyecek seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

Büyüyen pazarların fırsatlarından yararlanarak, 2’nci elde, ticari araçlarda ve filoda çalışmalarına ağırlık verdiklerini bildiren Pınar Kitapçı, bununla birlikte Türkiye’de Bayi Finansmanı (BAF) ürününü devreye aldıklarını vurguladı. Kurumsal firmalara yönelik hizmet ve ürünlerin yanı sıra son dönemde tüketicilere yönelik yeni kredi olanakları ile portföy çeşitliliği stratejisine odaklandıklarını belirten Kitapçı, bu kapsamda sadece yüksek montanlı değil, potansiyelin yüksek olduğu gözlenen eğitim ve ev geliştirmeye yönelik sektörlere hitap eden krediler üzerine çalıştıklarını anlattı. Orta vadede söz konusu sektörlere yeni iş üretme hedefinde olduklarını söyleyen Kitapçı, bu sektörlerin portföyleri içindeki paylarını ise beş yıl içinde üç katına çıkarmayı öngördüklerini ifade etti.

Sektör dinamiklerinin 2’nci el pazarını hızlandırması ile şirketlerinin de odak noktasını 2’nci el araçların aldığını vurgulayan Pınar Kitapçı, dijitalleşme konusunda yeni fikirler geliştirdiklerine dikkat çekti. Online satış kanallarında ise 2’nci el satışlara kredi hizmeti vermek için dijital platformlarla çeşitli iş birlikleri gerçekleştirmeye yönelik adımlar attıklarını anlatan Kitapçı, “Müşteriyi odağımıza alarak, önümüzdeki günlerde farklı projelerle de hizmet vermeyi planlıyoruz. Dijital dönüşüm stratejimiz bunlarla sınırlı değil, müşterilerimize her kanaldan kredi hizmetlerimize erişim imkanı tanıyacak mobil ve internet ortamlarını daha etkin kullanmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“Para ve maliye politikalarında tedbirli ve kararlı olunmalı”

Öte yandan, derecelendirme kuruluşlarının negatif yönlü revizyonlarının yurtdışı kaynaklı borçlanmaların maliyetlerinde bankaları ve finansman şirketlerini etkileyecek bir artışa sebep olduğunu dile getiren Pınar Kitapçı, ancak bu tarz sıkıntıların sadece Türkiye’de değil, küresel ölçekte yaşandığını ve bu belirsizliğin devam edeceği öngörüsünde bulundu. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıl göstereceği performans ile FED’in sergileyeceği tutumun kur ve faiz gibi göstergelerdeki volatiliteyi artırabileceğine işaret eden Kitapçı, şöyle devam etti: “Global anlamda olumsuz bir ekonomik görünüm sergileyen Avrupa Birliği (AB), İngiltere’nin birlikten ayrılma (Brexit) kararı sonrasında ülkelerin birlikten çıkma tartışmaları ve yeni bir finans merkezinin oluşturulması gibi belirsizlikler taşıyor. Benzer belirsizlikler Japon ve Çin ekonomisi için de söz konusu.” Söz konusu belirsizliklere karşı önümüzdeki dönemde, uygulanacak para ve maliye politikalarında Türkiye’nin tedbirli ve kararlı yaklaşması gerektiğinin altını çizen Kitapçı, Türkiye’nin hedefl erine ulaşabilmesi açısından bunun önem arz ettiğini vurguladı.

Hizmet çeşitliliğini artırdı

Türkiye’nin ilk finansman şirketleri arasında olduklarını söyleyen Pınar Kitapçı, 2014 yılında portföy çeşitliliği stratejisine odaklandıklarını dile getirdi. Bu kapsamda kurumsal müşterilerine yönelik BAF gibi tüketicilere yönelik de ev geliştirme ve eğitim gibi çeşitli alanlarda yeni kredi ürünlerini devreye aldıklarını ileten Kitapçı, böylece hizmet çeşitliliklerini artırdıklarının altını çizdi. Firmalarının bu yıl için yüzde 15’lik bir büyüme planladığını ifade eden Pınar Kitapçı, yılı bunun da üzerinde bir sonuçla kapatacaklarını belirtti. 2017 yılında da yüzde 15 ila 20’lik bir büyüme planladıklarını anlatan Kitapçı, taşıt kredileri alanında 2’nci el fi nansmanına ağırlık vermeye devam edeceklerini söyledi. BAF ürünlerinde ise bu yıl yakaladıkları büyümeyi artırarak, sürdüreceklerini ifade eden Kitapçı, “Yeni yılda ev geliştirme fi nansmanı altında topladığımız mutfak/banyo, mobilya, beyaz eşya gibi yeni ev kurma ve ev yenilemeye yönelik ürünlerin kredilendirmesi öncelikli gelişim alanımız olacak” dedi.