başarı için "19 nüans"

İnan Acılıoğlu kitabında iş yaşamında başarılı olmayı hedefleyen bir çalışanın neler yapması gerektiğinin anlatıldığı "19 Nüans"ı kaleme almış.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş yaşamında başarılı olmayı hedefleyen bir çalışanın neler yapması gerektiğinin anlatıldığı "19 Nüans", birçok farklı sektör ve şirkette yaşanmış veya gözlemlenmiş deneyimlerin süzgecinden geçerek okuyucu ile buluşuyor.

İnan Acılıoğlu kitabı okuyucuya sunarken üç noktaya özen göstermiş: Klasik bir iş kitabına göre daha akıcı olmasına, teorik bilgilerden daha çok pratik bilgiler içermesine ve bu yapılmalı, şu yapılmalı gibi mantıksal söylemlerin yanı sıra insani duygulara da yer vermesine. Kitapta gerçek kişi ve olaylara yer veren Acılıoğlu, soy ismini yazdığı kişilerden izin alırken, gerçek isimlerini kullanmadıklarının soyisimlerini yazmamış veya farklı bir isim kullanmış.

"Başınıza gelenlerin, çevrenizdeki kişi ve faktörlerin, geçmiş olumsuz deneyimlerle oluşaninançlarınyaşamınızışekillendirmesine izin verirseniz iş yaşamında başarılı olmanız mümkün değil" diyen yazar, kitaptaki 19 başlığın yardımıyla okuyucuya kendi yaşamının yazarı olmanın ve bunun sonunda iş yaşamında başarı elde etmenin yollarını anlatıyor. Şimdi kısaca kitapta detaylarıyla anlatılan 19 nüansın bazılarını özetlemek istiyorum. Bu tür listeleri bazen gözden geçirmek faydalı olabiliyor. Ancak şu bir gerçek ki, listeler asla akılda kalıcı olmuyor. O listedeki maddelerin açıklamalarını okumak ve verilen örnekleri incelemek yazarın konuya bakışını anlamak açısından çok önemli.

• Zaman dar, yapılacaklar çok. Yapılacaklar için şimdi harekete geçin. Şimdi değilse nezaman?

• Kendinizi tanıyın. Kişi güçlü yönlerini bilirse bunları kullanabileceği çalışma alanları seçebilir. Zayıf yönlerini bilirse onları geliştirmek için fırsat yaratabilir. Tüm bunlar da kişiye başarının kapılarını aralar.

• Dedikodu tuzağından uzak durun. Dedikodudan uzak kalmak için yapılması gereken 3 şey vardır: a) Mesafe koymak b) İşinde, gücünde olmak c) İşini en iyi şekilde yapmak.

• Tanıştığınız her insan hayatınıza zenginlik katar. İnsan günümüzün sermayesidir, para değil insan biriktirin. Güvene ve samimiyete dayalı ilişkiler size parayı da başarıyı da getirecektir.

• Ben oldum diyenin vay haline! Kariyerinde başarı elde etmiş kişilerin ortak bir özelliği, her daim öğrenci kalabilmeleridir.

• Yaşananlar sonrasında ne tepki vereceğiniz size başarının veya başarısızlığın yolunu açar. Başarıya giden yokuşu çıkmak, pes etmeden devam etmekle mümkündür.

• Başarıyı hiç kimse size altın tepside sunmaz. İçten yanmalı olun, başarıyı getirecek o motivasyon çarkını başkasının çevirmesini beklemeyin. Dümene kendiniz geçin.

• Akıllı çalışmak, çok çalışmaktan farklıdır. Katma değerli işlere odaklanarak ana hedefe hizmet edecek işleri yapmaktır. Akıllı çalışan kişi, iş konusunda seçicidir. Faydası büyük, uygulaması kolay olan işlere öncelik verir. Onlarca iş arasında sıkışıp kalmaz.

• Uzlaşarak kişileri hem gönülden hem fikren yanınıza almış olursunuz. Bu olumlu kazanım, başarıya giden yolda size kolaylık sağlar.

19 NÜANS, İnan Acılıoğlu, Elma Yayınevi, 200s.

Bu konularda ilginizi çekebilir