bir anti-kahraman romanı

Roman, 2. Dünya Savaşı sırasında, işgal altındaki Fransa'da ayakta kalmaya çalışan 19 yaşındaki Frank Friedmaier'in suçla tanışmasını, kesif yalnızlığını ve iç dünyasını resmediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Polisiyenin ustalarından Georges Simenon'un 20. yüzyıl edebiyatının önemli yapıtları arasında yer alan 1948 tarihli Kirliydi Kar adlı romanı, 2. Dünya Savaşı sırasında, işgal altındaki Fransa'da ayakta kalmaya çalışan 19 yaşındaki Frank Friedmaier'in suçla tanışmasını, kesif yalnızlığını ve iç dünyasını resmediyor.

John Banville'in "Yirminci yüzyılın sıradışı başyapıtlarından biri" olarak nitelendirdiği kitapta Frank, annesi genelev işletmecisi olan soğukkanlı bir genç olarak tasvir ediliyor. Kasvetli ve sonsuzmuş gibi gelen kış boyunca bir dizi suça bulaşan Frank, karaborsa, şantaj, hırsızlık derken geri dönüşü olmayan bir yolda sürüklenerek batağa saplanıyor; kendisini işgalci Alman askerleriyle bağlantılı organize bir olayın içinde buluyor.

Hapisteki sorgulamalar akıl oyunlarına, aklın ve bedenin dayanma gücünün sınanmasına dönüşüyor. Simenon, yavaş yavaş kendi sınırlarına ulaşan antikahramanı Frank aracılığıyla, suçlu bir insanın yıkıma doğru sürüklenen zihnine, varoluş kaygılarına ve savaşa ayna tutmayı amaçlıyor.

KİRLİYDİ KAR, Georges Simenon, Türkçesi: Ümit Moran Altan, Everest Yayınları, 265 s.