bir roman, iki inceleme kitabı

Bu ay kitapseverlere Stefan Zweig, Michael Angold ve Peter K. Smith'in kitapları tanıtılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

mecburiyet, Stefan Zweig, Türkçesi: Gülperi Sert

Savaş karşıtı görüşleriyle tanınan ve I. Dünya Savaşı boyunca bu görüşlerini yaymayı kendine misyon edinen Stefan Zweig'ın Mecburiyet adlı yapıtı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi'nde yerini aldı.

Avrupalı ve "dünya vatandaşı" kimliğine büyük değer veren yazar, yapıtlarında savaşın yıkıma uğrattığı "eski dünya"nın değerlerinin kayboluşunu büyük ölçüde dert edinmişti.

Zweig'ın yazım aşamasında "Firari" olarak tasarladığı, sonrasında ise Mecburiyet adını verdiği, 1920 yılında basılan bu eserin ana karakteri ressam Ferdinand da savaş sırasında askere alınmamak için İsviçre'ye kaçar. Bir gün askerliğe elverişliliğinin tespiti için konsolosluğa davet edildiğinde, karısının şiddet karşıtı duruşuna ihanet etmemesi yolundaki telkinlerine rağmen kendini gitmek zorunda hisseder. Görev duygusu, savaş karşıtı düşünceleri ve karısına duyduğu sevgi arasında sıkışıp kalmıştır. Ferdinand, her ne kadar "insanlığın ötesinde bir vatanı" olmasa da, "yirmi milyon insanı boğan o zinciri" kıramayacağını düşünür.

kostantiniye 1453 fetih/düşüş, Michael Angold, Türkçesi: Zeynep Rona

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan kitaplardan bir diğeri de Michael Angold tarafından kaleme alınan "Kostantiniye 1453 Fetih/ Düşüş." Konstantinopolis'in veya İslam uygarlığı genelinde kullanılan ismiyle Kostantiniye'nin 1453'te Fatih Sultan Mehmed tarafından fethedilmesi tarihte önemli bir dönüm noktası, bir kırılma anıdır.

Geç Ortaçağ dünyasında bir taraf için "fetih", diğer taraf için ise "düşüş" olarak algılanan bu belirleyici hadise, hem kişisel hem de kolektif süreçlerde radikal değişimlere zemin hazırlar.

Genç sultan II. Mehmed, tarihe "Fatih" unvanıyla geçip, iktidarının tüm dengelerini değiştirmesini sağlayacak bir güç elde ederken, bin yıllık Bizans İmparatorluğu, son imparatoru ile beraber yok olmuştur.

Günümüzün en önde gelen Bizans tarihçilerinden Michael Angold, söz konusu radikal değişimlerin aslında fetihten önceye de uzanan izlerini sürerken, Bizans İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla doğan boşluğun çeşitli aktörler tarafından nasıl doldurulduğunu irdeliyor.

Bizans'ın klasik Antikçağ koruyuculuğu Batı'ya geçerken, emperyal kaderi Osmanlıların devraldığını anlatan Angold, Bizans'ın siyasal ideolojisini yeniden biçimlendirmenin de Ruslara kaldığını vurguluyor.

Angold, Kostantiniye 1453 Fetih/ Düşüş'te, bu olayın tarihsel öneminin, yeni gerçeklere uygun kimliklerin ve ideolojilerin yaratılması gibi karmaşık bir sürecin ana referans noktası olmasından kaynaklandığını, Yunan, Batı, Rus ve Osmanlı metinlerine yansımış algıları da çözümleyerek gösteriyor.

ergenlik, Peter K. Smith, Türkçesi: Çiçek Öztek

Psikoloji alanındaki yayınlarına bir yenisini daha ekleyen Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ergenlik adlı kitabı okurlarla buluşturdu. Londra Goldsmith Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Peter K. Smith tarafından kaleme alınan kitap, çocukları ergenlik döneminde olan ebeveynler ve bu dönemde öğrencileri olan eğitmenler için aydınlatıcı bir rehber olmayı hedefliyor.

Kitapta, çocuğun kendisi de dâhil tüm tarafl ar için sıkıntılı ve fırtınalı bir dönem olan ergenliğin kolay ve doğru şekilde kotarılabilmesi için klasik kuramlar ve modern araştırmalarla ilgili bilgi sunuluyor.

Çalışmada, kendi kimliklerini inşa etmek, ebeveynlerinden ve akran grubundan gelen ve genellikle de çatışan taleplere karşılık vermek ve ilk romantik ilişkilerini geliştirmek gibi zorlu bir dizi meydan okumayla karşı karşıya kalan ergenlerin bu dönemi biyolojik, kültürel ve tarihsel bağlamı da içeren çok çeşitli boyutlarıyla ele alınıyor.

Ergenlik, nazik ve karmaşık bir evreyi basite kaçmadan ve oldukça özlü biçimde anlatmayı hedefliyor…