Bir yolculuk hikâyesi

Elia Kazan, "Ithaca'ya dönen Odysseus'casına belki biraz avunmak ve arınmak için annesinin dizlerine koşan bir çocuk gibi memleketi Kayseri'nin yollarına düşüyor..."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"Biz neden bu kadar yakın dost olduk bilmiyorum. Dostluk dediğimiz şeyin, milyonlarca değişik parametresi var. Yaşar Kemal tanıştırdıktan sonra, bir görüşmeyle bitmesi gerekirdi aslında ama nedense onu hep akrabam gibi hissettim, galiba onda da öyle oldu." diyor Zülfü Livaneli kendisi ile kitabı hakkında yapılan bir röportajda…

Bu dostluğun öyküsünü "Elia ile Yolculuk" ismiyle kitaplaştırdı Livaneli. Çünkü, "kadim Anadolu, bambaşka ilkelere sahip, farklı deneyimler yaşamış iki insanı, Zülfü Livaneli ve Elia Kazan'ı belki de tek ortak yolculuklarına çıkarmayı başarmıştı."

Kitapta, dünyaca ünlü sinema ustası ve yazar Elia Kazan'ın, kendini bir Amerikalı ya da Yunan gibi değil, bir Anadolulu gibi hissettiği anlatılıyor. Kazan, pek çok oyuncuyu da birlikte çalışmaya "Anadolu gülüşü" dediği yetenekle ikna ediyor.

Bu yetenek onu, hayatı boyunca taşıyacağı "işbirlikçi" etiketinden kurtaramıyor. McCarthy dönemindeki hataları, onu ömür boyu kovalıyor. Elia Kazan İstanbul doğumlu. Osmanlı tebaası olarak doğmuş, ama Kayseri'yi bilmiyor. Ölümünden önce üçüncü Oscar'ını bile üzüntüyle kaldıran Kazan, Ithaca'ya dönen Odysseus'casına belki biraz avunmak ve arınmak için annesinin dizlerine koşan bir çocuk gibi memleketi Kayseri'nin yollarına düşüyor. Kitapta vurgulandığı gibi kaderini bilen, ama ölmeden önce ona karşı mücadele eden bir Yunan trajedi kahramanı gibi çıkıyor bu yolculuğa… Livaneli'nin satırlarından anlatılan bu sıra dışı yolculuğu okurken zaman içinde sıçramalarla Marilyn Monroe, Ahmet Ertegün, Hacıdakis gibi birçok isimle de karşılaşıyoruz.

Karakarga Yayınları'ndan çıkan Elia ile Yolculuk, M. K. Perker'in çizgileriyle okurlara sunuluyor.

ELIA ILE YOLCULUK, Zülfü Livaneli, Karakarga Yayınları, 120 s.