Felsefe, yürüyerek yapılır!

Yürüme ve felsefe arasındaki ilişkiyi ele alan Filozoflar Nasıl Yürür? hep kitap etiketiyle raflarda…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akademisyen, filozof ve yazar Roger-Pol Droit, Filozoflar Nasıl Yürür? adlı popüler felsefe kitabında hikâyeyle yürümenin etrafında küçük bir felsefe tarihi çiziyor. 20. yüzyılın başlarında günümüzün unutulmuş Fransız filozofu Edmond Goblot "Filozoflar başkalarının düşünmeden söylediklerini, düşünerek söylerler" der.

Bir felsefi kulağın duymak için çabaladığı şey, insanların düşünmeden söyledikleridir. Çoğu zaman yeni bir aktiviteye başlanması söz konusu olduğunda "ilk adımlar atılır", eğer plan doğru işliyorsa "her şey öngörüldüğü gibi yürür", ticari işler geliştiğinde "işler yolunda gider", bir gösteri, bir film veya kitap halkın ilgisini çektiğinde "tutmuş, iyi gitmiş" diye konuşulur. Yürümek, başarmak olarak algılanır.

Aristoteles, öğrencileriyle Lycée'nin jimnasyumunu adımlarmış. Kant, Köniksberg'de günlük gezintiye çıkarmış. Rousseau, Fransa'yı boydan boya yürüyerek kat edermiş. Nietzsche ise Sils-Maria'nın bayırlarında yolculuk edermiş... Filozofl ar Nasıl Yürür? kitabı da Roger-Pol Droit eşliğinde okuyucuları Antik Yunanistan'dan günümüze, Kopenhag'dan Tibet'e filozoflarla birlikte bir gezintiye davet ediyor.

Yürüme ve felsefe arasındaki ilişkiyi ele alan, Yavuz Baran'ın dilimize çevirdiği Filozofl ar Nasıl Yürür?, hep kitap'ın kurgu-dışı kategorisinde raflarda…

roger-pol droit

1949 Paris doğumlu. Akademisyen, filozof ve yazar. Kitapları 32 dile çevrilen Droit'in Türkçede yayınlanan eserleri şöyle: 20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof, Yalnızca Bir Saatim Kalsaydı, 101 Gündelik Felsefe Deneyimi, Başka Diyarların Felsefeleri 1-2, Dostlar Arasında Küçük Felsefe Deneyimleri, Çocuklarla Felsefe Sohbetleri, Kızıma Felsefe Öğretiyorum, Felsefeyle Saadet Olmaz, Kısa Felsefe Tarihi, Düşünürlerin Eşliğinde...

FİLOZOFLAR NASIL YÜRÜR?, Roger-Pol Droit, Türkçesi: Yavuz Baran, hepkitap