feminist bir bilimkurgu

Evlilikler romanı, 2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing'in politik bilimkurgu yapıtı "Argos'taki Kanopus Arşivleri" dizisinin ikinci kitabı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilimkurgu, fantezi ve siyasetin içiçe geçtiği Evlilikler'de 2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing, cinsiyet rollerini, kadın-erkek ilişkilerini ve farklı yönetim biçimlerini sorguluyor.

Lessing'in politik bilimkurgu yapıtı "Argos'taki Kanopus Arşivleri" dizisinin ikinci kitabı olan Evlilikler romanı, anaerkil bir uygarlık olan 3. kuşağın kraliçesi Al-Ith ile ataerkil 4. kuşağın yarı barbar kralı Ben Ata'nın evliliği ile başlıyor.

"Tedarikçiler" adını taşıyan bir üst akıl tarafından zorla gerçekleştirilen bu evlilik, zıtlıklar nedeniyle büyük çatışmalara sebep oluyor; ancak, zaman içinde, her iki kuşak da bu evlilik sayesinde dönüşüme uğruyor. Seriden bağımsız olarak da okunabilen Lessing'in kendine özgü üslûbu ile kaleme aldığı Evlilikler, Türk, Pers ve Arap toplumlarını yansıtan isimlere ve motiflere yer vererek doğu ve batı kültürlerini politik bir bilim kurgu hikâyesinde buluşturuyor.

İran'da doğan Doris Lessing, çocukluğunu babasının işi nedeniyle gittikleri Rodezya'da (bugünkü Zimbabve) geçirdi. 15 yaşında okulu bıraktı ve hemşirelik, telefon operatörlüğü gibi işlerde çalıştı. Rodezya'da ırkçılık karşıtı örgütlenmelerde rol oynadı. 1949 yılında Londra'ya yerleştikten sonra kendini tamamen yazarlığa verdi. Eserlerinde, kendi yaşam tecrübelerinden de yola çıkarak, başta cinsiyetçilik, eşitsizlik gibi toplumsal sorunlarla mücadele eden bireyler, küçük ya da büyük ölçekte politik çatışmalar, 20. yüzyılın başdöndürücü dönüşümü ve dehşet verici savaşları altında kimliğini arayan insanlar ve topluluklar bulunuyor.

EVLİLİKLER Argos'taki Kanopus Arşivleri – 2, Doris Lessing, Türkçesi: Niran Elçi, Delidolu Yayınları, 344 s.

Bu konularda ilginizi çekebilir