İyi konuşmanın sırrı var mı?

Adı İngilizce teknoloji, eğlence ve tasarım sözcüklerinin baş harflerinden oluşan TED, "paylaşmaya değer fikirler" sloganıyla dünyada milyarlarca kez izlenen konuşmalara ev sahipliği yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyaca ünlü TED platformu biliminsanlarının, mucitlerin, kanaat önderlerinin, sanatçıların ve yazarların konuşmalarıyla buluşturuyor. Chris J. Anderson 2002 yılında TED'in başına geçti. TED Konferansı'na konuşmacı araştırmak için ekibiyle beraber dünyayı dolaşan ve iyi konuşma yapmanın inceliklerini yıllardır araştıran Anderson, kitabında en çok izlenen TED konuşmacılarının içeriği nasıl hazırladıklarından giyinirken neye dikkat ettiklerine kadar pek çok ayrıntısıyla bir araya getirmiş.

Kitabın amacının, "seyirci karşısında etkili konuşma mucizesine nasıl ulaşılacağını anlatmak ve elinden gelenin en iyisini yapabilmesi için okuru donatmak" olduğu vurgulanıyor. Anderson'a göre insanlara konuşma yapmak, zihnin derinliklerinde yer etmiş antik bir sanat. Hitabet olarak bilinen bu sanat, matematik ve diğer bilim dalları gibi okulların müfredatına yeniden girmeli, diyor Anderson ve şöyle anlatıyor:

"Yüzlerce, binlerce yıl öncesine tarihlenen arkeolojik keşifler, atalarımızın ateş etrafında buluştukları ortak buluşma alanları olduğunu ortaya koydu. Dünya üzerindeki tüm kültürlerde, dilin gelişmesiyle birlikte insanlar hikâyelerini, umutlarını ve düşlerini paylaşmayı öğrendi. İşte bu kitap, yeniden bir ateş yakmayı öneriyor. Tıpkı atalarımızın ateş etrafında bir araya gelerek birbirlerinin öykülerini dinleyişleri gibi bugün de etkili bir konuşmayı canlı olarak dinlemenin –ya da TED platformunda olduğu gibi internet aracılığıyla izlemenin– bizleri dönüştüreceğini söylüyor."

Adı İngilizce teknoloji, eğlence ve tasarım sözcüklerinin baş harflerinden oluşan TED, "paylaşmaya değer fikirler" sloganıyla dünyada milyarlarca kez izlenen konuşmalara ev sahipliği yapıyor. TED meraklıları için bir rehber olan TED Konuşmaları, fikirleriyle etki yaratmak isteyenlere öneriliyor…

yazar hakkında

Aslen İngiliz olan girişimci Chris J. Anderson (d. 1957), uzun yıllar gazetecilik yaptıktan sonra 2002'de TED'in yönetimini devraldı ve bu platformu paylaşmaya değer fikirlerin geliştirilip yayıldığı bir ortam haline getirdi. TED, yılda bir kez Kanada'nın Vancouver kentinde bir konferans düzenliyor. Burada yapılan konuşmalar, internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna sunuluyor. Gönüllü çevirmenlerin farklı dillere çevirdiği konuşmalar bugüne dek milyarlarca kez izlenmiş.

TED KONUŞMALARI BAŞVURU REHBERİ, Chris J. Anderson, Türkçesi: İrem Almaç Yüce, Ceo, 272 s.