kitaplı kalın...

Bu ay, "kitaplar hiç eksik olmasın raflarınızdan" sözcüklerini bile korka korka söylüyorum… Güzel haber, TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı 25 Eylül'de açılıyor… Kitap için bir kez daha kadim şehirde olacağız…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"2017'den beri kitap satışlarında bariz bir düşüş söz konusu. Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav sisteminde yaptığı ani değişiklik sonucu yayıncılık sektöründe yaşanan 560 milyon dolarlık zararla birlikte tüm kitap perakende sektörünü olumsuz etkilendi. (…) Yayıncılık sektörünü esas sıkıntıya sokansa üretiminin dövizle, satışının ise Türk Lirası ile olması. Döviz kurlarındaki her artış kitap üretim maliyetlerinin artmasına neden oluyor.

Türkiye'nin kitap ve gazete kâğıdı üretimini yapan SEKA 2005 yılında tamamen özelleştirildi ve tüm kâğıt fabrikaları kapandı. Türkiye gazete ve kitap kâğıdında tamamen dışa bağımlı hale geldi.

Kitap kâğıdı Avro ile alınıyor. Merkez Bankası rakamlarına göre 2 Ocak 2018'de 1 Avro 4.55 TL, 27 Ağustos 2018'de 1 Avro 7.21 TL'ydi. Yüzde 58'lik bir fark söz konusu. Bu fark kitap kâğıdının fiyatına otomatik olarak ekleniyor.

Bu da yetmezmiş gibi dünya çapında yaşanan kâğıt fiyatlarındaki artışlar da Türkiye'deki kitap kâğıdı fiyatlarına yansıyor.

(…) 2017'de Türkiye yayıncılık sektörü reel olarak büyümüş olmasına rağmen Türk Lirası'nın değer kaybı nedeniyle dünyanın en büyük 11. yayıncılık sektörüyken 16.'lığa düşmüştü. Şimdi bu düşüş çok daha trajik olacak.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk'ün söylediği gibi yerli kâğıt üretimine başlamak temel çözüm olarak görünüyor ama hemen bir kâğıt fabrikası kurulamayacağı göz önüne alınırsa en hızlı ve etkili tedbir kitap kâğıdına uygulanan yüzde 18 KDV'nin kaldırılması olabilir. (…)"

Yazar ve yayıncı, Türkiye Yayıncılar Birliği eski Başkanı Metin Celâl Zeynioğlu'nun Cumhuriyet gazetesindeki yazısından aldım yukarıdaki satırları…

Dünya Kitap'ı yayınlamaya başladığımız 1991'den bugüne yayıncılık sektörünün sıkıntılı dönemlerine tanık olduk. Bu sene, benim sektörde 42. yılım… "Yayıncılık dünyasında kriz yaşamayız artık, dünyada 11. sıraya yükselen ve geçen yıla kadar bu durumunu koruyan sektörde yüzlerimiz güler," derken bu ay, "kitaplar hiç eksik olmasın raflarınızdan" sözcüklerini bile korka korka söylüyorum…

Güzel haber, TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı 25 Eylül'de açılıyor… Kitap için bir kez daha kadim şehirde olacağız…

Sohbetimiz rakamlarla bitirelim, Ajans Press'in Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'de en üst sosyoekonomik dilimde yer alan hanelerde, ortalama kitap sayısı 179 olarak belirlenmiş. 2015 yılı verilerine dayanan raporda ilk sırada 423 kitap ile Lüksemburg var. Onu, Macaristan 414, Almanya 346, Lihtenştayn 331, Avusturya 323, Norveç 322 kitapla izliyor.

Daima kitaplı kalın…

Bu konularda ilginizi çekebilir