Söz denizlerine pupa yelken yolculuklar!

Salâh Birsel'in 1001 Gece Denemeleri'nin dokuzuncu kitabında yine uçsuz bucaksız söz denizlerinde pupa yelken seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Salâh Birsel'in 1001 Gece Denemeleri'nin dokuzuncu kitabı Amerikalı Tolstoy, Sel Yayıncılık tarafından yayınlandı. Salâh Birsel, 1001 Gece Denemeleri'nin bu kitabında da yine uçsuz bucaksız söz denizlerinde pupa yelken seyrediyor, İstanbul'un sonbahar ağaçlarından Yüksekkaldırım'ın sokaklarına, gençliğin ne ince bilim olduğunu anlamış yazarlardan Sezarların, çarların, sultanların hafiyelerine varıncaya dek yedi düvelden yedi bin konu üzerine kafa yoruyor.

Birsel, denemeyi anlatırken şöyle diyor:

"Bir denemecinin işi kitaplarda, doğada ve de yaşamın içinde tık eden altını bulup çıkarmak, okurların gönlünde bir düşünce uyandırmaktır. Bunu yaparken, üstünü başını altın tozuna bular, kalemini de yaldız çanağının içine düşürürse oh, gel keyfim gel."

Türk edebiyatının önde gelen ustalarından şair ve deneme yazarı Salâh Birsel, günlük konuşma dilinde pek az bilinen sözcük ve deyimleri tedavüle sokmakla kalmaz, kendi yarattığı ilginç deyişleri de sıkça kullanarak oluşturduğu anlatımını ironik tavrıyla birleştirdiği özgün bir üslûbun da sahibidir.

AMERİKALI TOLSTOY, Salâh Birsel, Yayına Hazırlayan: Selahattin Özpalabıyıklar, Sel Yayıncılık, 157 s.