"Türkiye'de yeni hayat"

Prof. Dr. Zafer Toprak, yakın ülke tarihine bakarak, çağdaş yaşam özleminin, toplumsal travmaya dönüşümünü anlattığı kitabının öyküsünü katılımcılarla paylaştı…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. Zafer Toprak, son kitabı "Türkiye'de Yeni Hayat, İnkılap ve Travma 1908-1928" üzerine Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ev sahipliğinde bir söyleşi gerçekleştirdi.

Etkinlikte, Prof. Dr. Toprak, yakın ülke tarihine bakarak, çağdaş yaşam özleminin, toplumsal travmaya dönüşümünü anlattığı kitabının öyküsünü katılımcılarla paylaştı… Karaköy'deki Minerva Han'da gerçekleştirilen söyleşiye, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra yakın tarihe ilgi duyan çok sayıda izleyici katıldı. Doğan Kitap'tan çıkan çalışmada, Birinci Dünya Savaşı ertesi Cumhuriyet Türkiye'sinin yüzünü Batı'ya döndüğü, "yeni hayat" özlemiyle yaşam tarzında köklü dönüşümlere gittiği 1908 – 1928 arası dönem ele alınıyor. Savaş sonrası dönemin getirdiği toplumsal çöküş sürecinde bireysel ve toplumsal düzlemdeki sarsılmalara karşı gelişen onarıcı kontrol mekanizmalarıyla şekillenen yeni devletçilik de kitapta ele alınıyor. Osmanlı kültür kodlarının sorgulandığı bu dönemin, ülkenin "yeni insan"ına ulaşma sürecindeki toplumsal travmayı da içinde taşıdığı savunuluyor. Sosyoloji, psikoloji ve antropoloji gibi çeşitli disiplinler için çok geniş temaları olan kitap, aynı zamanda siyaset bilimine de ışık tutmayı hedefl iyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir