'AB için faiz artırımından fazlası gerekli'

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu'nda yer alan İtalyaMerkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, mali istikrar için ECB’nindaha fazla adım atması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu’nda yer alan İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco mali istikrar için ECB’nin daha fazla adım atması gerektiğini söyledi. La Repubblica gazetesine konuşan Visco, “Mali istikrarı garantileyecekse, tahvil alımlarını içeren yeni bir programı uygulamak konusunda tereddüt etmemeliyiz” diye konuştu. 

ECB perşembe günü beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını sıfıra yaklaştırmış ve düşük enflasyonla mücadele ve Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümeyi desteklemek için varlık alımı vaadi vermişti. Ayrıca örtülü varlık alımı programına da tekrar başlamıştı. ECB Başkanı Mario Draghi merkez bankasının yönetim konseyindeki bazı üyelerin daha fazlasını - parasal genişlemeveya hükümet tahvili alımları gibi varlık alımları - yapmak gerektiğini savunduğunu ve bunun konseyde tartışıldığını belirtmişti. 

İtalya Merkez Bankası Başkanı ve ECB yönetim Kurulu üyesi Visco ECB’nin şimdiye kadar attığı adımların, dört yıllık ucuz banka faizleri sağlamak da dahil, borçlanma ekonomisini canlandırmak amacıyla yapıldığını belirtti. “Şirket ve hane halkı borçlanma havuzlarına dayanan finansal varlık alımları bu yönde ilerliyor” diye konuşan Visco “Fakat biz genel talebe bakmalıyız: Politika yapıcıların enstrümanlarıyla daha da tetiklenmelidir. Para politikaları, hükümetler konu bahisse mali politikalar ve reformlar” ifadelerini kullandı. Draghi geçtiğimiz ay ECB’nin para politikalarının yanında hükümetlerin mali politikalarının da, kemer sıkma politikalarından uzaklaşarak büyümeyi canlandırmaya odaklanması gerektiğini belirtmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir