'AB ve Euro grubu Yunanistan'a yardım etsin'

Yunanistan'ın borç sorununa çözüm arayan Fransa ve İspanya, Euro Grubu liderlerinin AB zirvesinden önce toplanmasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa ve İspanya, Yunanistan'ın borç sorunuyla bağlantılı konuların değerlendirileceği AB zirvesinden önce Euro Grubu liderlerinin toplanmasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris'te İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "AB, Avrupa ve Euro Bölgesi'nde ekonominin idaresi konusunda konuşmadan önce Euro Grubu liderlerinin toplanması talep etmek için anlaştık" dedi.

Zapatero: Avrupa ve Euro Grubu yardım etmeli

Zapatero da Avrupalı liderlerin bu toplantıyı Yunanistan'a yardım için kullanması gerektiğini belirterek, "Avrupa ve Euro Grubu, ilerleme sağlaması için Yunanistan'a yardım etmeli" diye konuştu.

Euro Grubu Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın sözcüsü Guy Schuller, AB zirvesi öncesi Yunanistan'ın mali sorunlarının ele alınacağı bir toplantıdan memnun olacağını ifade etti.

Almanya Yunanistan için sıkı kurallar istiyor

Bu arada Almanya, AB'nin Yunanistan'a yardım etmesi için sıkı kurallar uygulanmasını talep etti.

Bugün ilk kez, son çare olarak Avrupa'nın Yunanistan'a mali yardımını kabul edebileceğinin işaretini veren Almanya ancak, Euro Bölgesi üyelerinin sıkı bütçe disiplini kurallarını konuşmayı kabul etmesini istedi.

Adı açıklanmayan üst düzey Alman yetkili, Yunanistan'a yardım için öncelikle Yunanistan'ın kredi piyasalarına girmesinin olanaksız olması, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) herhangi bir kurtarma paketine katkıda bulunması ve AB ülkelerinin, bütçe disiplininin uygulanması için 'ek enstrümanların' görüşülmesini kabul etmesi gerektiğini belirtti.

"Son çare olarak hareket geçmenin koşulu, Yunanistan'ın sermaye piyasalarından finansman sağlama yollarının tükenmiş olmasından geçiyor. Dahası, IMF'nin önemli katkıda bulunması gerekli olacak" diyen yetkili, 25-26 Mart'taki zirvede gerçek yardım konusunda karar alınmayacağını kaydetti.

AB liderleri, bu yıl borcu gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 120'sine ulaşan Yunanistan'a nasıl destek sağlanacağına ilişkin bir anlaşmaya varmak için mücadele ediyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir