'Alternatif Nobel' ödülü Snowden'a gitti

İsveç'te her yıl alternatif Nobel ödülleri dağıtan Doğru Yaşam Vakfı, bu yılki ödüle eski NSA çalışanı Edward Snowden ve İngiliz gazeteci Rusbridger'i layık buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM  - Alternatif Nobel ödülüne bu yıl Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden ve İngiliz gazeteci Alan Rusbridger uygun görüldü. 

İsveç'te 1980 yılından bu yana alternatif Nobel ödülleri olarak verilen Doğru Yaşam ödüllerini kazananlar, The Right Livelihood Vakfı'nın internet sayfasından açıklandı. Kuruluş, halen Rusya'da yaşayan eski NSA çalışanı Edward Snowden'ı "Devletin anayasal hakları ihlal etmesini ortaya çıkarma cesaretini gösterdiği", İngiltere'den gazeteci Alan Rusbridger'i ise "Kamunun menfaati için sorumlu gazeteciliğe adanmış küresel medya kuruluşu oluşturduğu'' için ödüle layık gördü. 

Onur ödülleri ise insan hakları, basın özgürlüğü ve sivil özgürlükler ile iklim değişikliğiyle mücadele konularında aktif çalışmalar içinde bulunan 3 kişiye gitti. Bu alanda ödüle değer görülenler, küresel iklim değişikliği tehdidine karşı ülkesinde yaptığı üstün çalışmalar nedeniyle ABD'den Bill Mc Kibben, Pakistan'da zor koşullar altında insan hakları savunuculuğu yapan Asma Cihangir ile insan hakları alanında çalışan Hong Kong'daki Asya İnsan Hakları Komisyonu'ndan Basil Fernando oldu. 

Kuruluş ayrıca Edward Snowden için hukuki desteği finanse etme kararı da alırken, 1,5 milyon İsveç kronu olan ödülün kazananlar arasında bölüştürüleceği bildirildi.