'Çalışanlar vasıflarına uygun işlerde çalışsın'

ILO, Avrupa ülkelerine çağrı yaparak, "çalışanların vasıflarına uygun işlerde çalışmalarının sağlanmasını" istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa ülkelerini, çalışanların vasıflarına uygun işlerde istihdam edilmelerini sağlamaya çağırdı.  

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısıyla ILO'nun "Avrupa'da İş-Yetenek Uyuşmazlığı" raporu açıklandı. 

Raporla ilgili konuşan ILO Üst Düzey Ekonomisti Theo Sparreboom, "Avrupa'da 24 ülkenin ortalamasına bakıldığında çalışanların yüzde 11'inin pozisyonları için aşırı kalifiye oldukları görülüyor" dedi. Sparreboom, 24 Avrupa ülkesinde çalışanların yüzde 26'sının pozisyonu için gerekli niteliklere sahip olmadığını söyledi. 

Sparreboom, 2002 yılına kıyasla 2012'de birçok Avrupa ülkesinde pozisyonuna göre aşırı vasıflı çalışan oranı yüzde 3,6 artarken, pozisyonuna göre vasıfsız olan çalışanların oranının ise yüzde 9 düştüğünü belirtti. 

Raporda, ILO, Avrupa ülkelerine çağrı yaparak, çalışanların, işverenlerin taleplerini karşılayacak düzeyde vasıflarına uygun işlerde çalışmalarını sağlamaları yönünde önlem alınmasını istedi. 

Türkiye'nin yer almadığı ve çoğunlukla AB ülkelerini kapsayan 2012 yılı rakamlarının bulunduğu rapora göre, bu ülkelerde ortalama olarak dört çalışandan biri pozisyonu için gerekli niteliklere sahip değil. 

Rapora göre, çalışanların yüzde 52,3'ünün pozisyonları için gerekli niteliklere sahip olmadığı Portekiz bu konuda zirvede yer alıyor. İspanya'da bu oran yüzde 42, Polonya ise yüzde 39,8 olarak gösteriliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir