'Çin'de gayrimenkul çökmeye başladı'

Çin hükümetinin piyasaları soğutabilmek için son aylarda aldığı önlemlerin ardından, emlak alım-satımları ve emlak fiyatlarında duraklama yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Bu sözler IMF eski başekonomisti Kenneth Rogoff'a ait. Çünkü, önde gelen ekonomistlerin 'Çin'deki gayrimenkul balonu yakında patlayabilir' şeklindeki öngörüleri Rogoff'a göre gerçekleşmeye başladı.

Rogoff, "Gayrimenkulde çöküş gözükmeye başladı ve bu bankacılık sistemini vuracak" dedi. Rogoff, şubat ayında da, Pekin ve Şanghay'daki gayrimenkul fiyatlarının gerçeklikten uzaklaşmaya başladığını belirterek, sektörde oluşan balonun patlamasının Çin'de ekonomik büyümenin önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 2 düzeyine inmesine neden olabileceği uyarısı yapmıştı.

Nomura'nın Çin'deki baş ekonomisti Sun Mingchun ise gayrimenkul balonunun patlamasının ekonomi ve bankacılık üzerinde sınırlı etkisinin olacağını söyledi. Öte yandan Çin hükümetinin aldığı önlemlerin ardından, emlak alım-satımlarında duraklama yaşanıyor. Satışlar mayısta yüzde 25 azaldı. Aynı dönemde fiyatlar ise yıllık bazda 12.4 artış gösterdi. Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Xu Shaoshi, hafta sonunda yaptığı açıklamada fiyatların birkaç ay içinde düşmeye başlamasını beklediğini söylemişti.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir