'Çözüm vakti geldi aslında geçti bile'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta çözüm vaktiğinin geldiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta çözüm vaktinin geldiğini belirterek, "Aslında geçti bile. 53 yıldır Kıbrıs Türk halkı ortaklık haklarından mahrum izolasyonlar altında yaşıyor. Müzakerelerin sonucunu inşallah hep birlikte göreceğiz diye temenni ediyorum. 2016, dilerim gayretlerimizle Kıbrıs'ta çözümü bize getirir" dedi.

Akıncı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz başkanlığındaki heyeti, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yılmaz görüşmede, Kıbrıs konusunun partileri için önemine işaret ederek, kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin hangi aşamada olduğuyla ilgili temaslar yapmak amacıyla KKTC’ye geldiklerini anlattı.

"Kıbrıs konusu partimiz için milli bir dava" diyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kapsamlı çözüm yönündeki çalışmalarına destek verdiklerini dile getirdi. 

Görüşmede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mektubunu da Akıncı’ya sunan Yılmaz, "Biz de çözüm süreci hakkında bilgi almak, hassasiyetlerinizi partimizin üst yönetimine aktarmak ve elimizden geldiği kadar katkı sağlamak istiyoruz ve bu çerçevede buradayız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’nin, Kıbrıs konusuna duyduğu ilgiyi, kaynağından bilgi alınması açısından da önemli bulduğunu belirterek, "Buraya, kaynağına hiç uğramadan, esas görüşmesi gereken kişilerle görüşmeden, bilgi almadan fikir oluşturup bunu Türkiye’ye dönüp aktaran bazı başka siyasi kuruluşların aksine sizin doğrudan kaynağına müracaat etmeniz takdire şayandır. Doğru olandır, yapılması gerekendir" ifadelerini kullandı.

TBMM’deki ve onun dışında da bu konuya ilgi duyan siyasi parti veya oluşumların da bu çerçevede hareket etmesini temenni ettiklerini ifade eden Akıncı, CHP heyetini konuyla ilgili bilgilendirmenin kendilerini memnun ettiğini kaydetti. 

“Kıbrıs’ta çözümün vakti geldi, aslında geçti bile”

"Kıbrıs’ta çözümün vakti geldi, aslında geçti bile" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, "53 yıldır Kıbrıs Türk halkı ortaklık haklarından mahrum izolasyonlar altında yaşıyor. Müzakerelerin sonucunu inşallah hep birlikte göreceğiz diye temenni ediyorum. 2016, dilerim gayretlerimizle Kıbrıs'ta çözümü bize getirir" diye konuştu.  

Adada olası bir çözümde Türkiye’nin de kazançlı çıkmasını arzu ettiklerini ifade eden Akıncı, bu çerçevede varacağımız bir uzlaşma ile Doğu Akdeniz’deki enerji politikasını da yeniden biçimlendireceğini sözlerine ekledi.

Öztürk Yılmaz ve beraberindeki heyet, daha sonra KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ile görüştü.