'Dengesizlik' tersine dönerse not artışı gelebilir

Cari açığın düşüşe geçmesini bekleyen Moody's, ekonominin politika hatalarını kalkdırmayacağı uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yayınladığı yıllık Türkiye raporunda cari açığın ekonomideki yavaşlama nedeniyle azalma sürecine girmesini beklediğini duyururken, iç ve dış dengelerdeki bozulmaların tersine çevrilmesi halinde not artışı gelebileceğini bildirdi.

Raporda Türkiye'nin Ba2 olan ülke notunun küresel mali kriz döneminde ekonomisinin gücünü gösterdiği ifade edildi. Moody's, Türkiye'nin bilançosunda son yıllarda gözlenen güçlenmenin de ekonominin şoklara dayanıklılığını artırdığını yazdı.

En büyük tehlike cari açık

Türkiye'nin önündeki en büyük mücadelenin, ekonomisini kırılgan hale getiren cari açık ve bu açığın fonlanması olduğunu kaydeden Moody's, kısa vadede ekonomideki yavaşlamanın cari açık üzerindeki baskıyı azaltmasını beklediğini ifade etti. Kuruluş, Orta Vadeli Plan'daki vergi artışlarının da açığın daraltılmasına yardım etmesini beklediğini kaydetti.

Planın cari açığın yapısını değiştirme potansiyeli taşıyan reformlar da içerdiğine dikkat çeken Moody's, bunların kredi notunu etkileyecek etkilerinin ortaya çıkmasının ise zaman alacağını belirtti.

Mali politikalar ve tamponlar not artışı getirebilir

Kuruluş, Türkiye'nin son dönemde artan iç ve dış dengesizlikleri tersine çevirecek mali politikalar uygulaması durumunda not artışı gelebileceğinin altını çizdi. Moody's, hükümetin döviz rezervi gibi hesapta olmayan şokları yumuşatacak 'tamponlarını' güçlendirmesinin de kredi notu üzerinde olumlu rol oynayacağına dikkat çekti.

Politik hatalara tahammül yok

Öte yandan Moody's, Türkiye'de iç ve dış dengesizlikleri yaratan koşulların ne kadar uzun süre yüksek seviyelerde kalırsa, kredi notunun pozitif görünümü üzerinde o kadar aşağı yönlü baskı oluşturacağı uyarısı yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşu, uluslararası ekonomik ortamda şartların gittikçe zorlaştığını, bunun da politika hatalarına tahammülü eskiye oranla çok daha düşük seviyelere indirdiği görüşünü paylaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir