'ETA'nın kendini feshetme niyeti yok'

İspanyol Ulusal Güvenlik Konseyi'nin ilk yıllık raporunda, ETA'dan cihat yanlısı terörizme ve siber saldırılara kadar ülke güvenliğini tehdit eden konularla ilgili değerlendirmeler yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD- İspanya'da 2013 yılında kurulan Ulusal Güvenlik Konseyi ilk raporunu açıkladı. 

Raporda, 2011 Ekim ayında silahlı faaliyetlerini kalıcı olarak bırakan Bask bölgesindeki ETA örgütü için "ETA'nın kendini feshetme niyeti yok, tam tersine kalıcı bir siyasi aktör olmak istiyor" denilmesi dikkati çekti. 

"ETA, stratejik olarak çok zayıf bir durumda bulunuyor, özellikle 2012'ye göre durumu çok daha kötü" denilen raporda, "ETA'nın silahlı faaliyetlerini bitirmeyle ilgili kararındaki kararlılık devam ediyor ve kısa vadede ETA içinde bölünme öngörülmüyor. Örgütün kendini feshetme gibi bir niyeti olmadığı gibi İzquierda Abertzale'nin (sol görüşlü Bask milliyetçisi siyasi gruplar) etkinliklerini daha fazla teşvik etmek ve kendini siyasi bir aktör olarak kalıcı kılmak istiyor. 

ETA'nın kısa ve orta vadede siyasi kanadını güçlendirmeye çalışması, askeri kanadında ise etkisizliğini aynen koruması bekleniyor" ifadeleri kullanıldı. 

Bu arada 150 sayfalık raporda ayrıca cihat yanlısı terörizme ve bunun finansman kaynaklarına, siber saldırılara ve yasa dışı göçe de vurgu yapıldı. Cihat yanlısı örgütlere destek vermek için İspanya'da faaliyet gösteren gruplar olduğu ve bunların Mali ve Suriye'ye savaşmak için gençler gönderdiği belirtilen raporda, "Bu kişiler İspanya ulusal güvenliği için yeni bir tehdit olabilirler. İspanya'ya geri dönüp İspanyol topraklarında bir saldırı riski yaratabilirler" denildi. 

Yasa dışı göç konusuyla ilgili de İspanyol kıyılarına gelen kaçak göçmenlerin sayısının bir yıl öncesine göre yüzde 15 azaldığına dikkati çekildi. Fas topraklarında olup İspanya'ya bağlı olan Ceuta ve Melilla kentlerindeki kaçak göçmen akınının "endişe verici" olduğu ancak Fas yönetimi ile işbirliğinin mükemmel olduğu da kaydedildi. 

İspanya'nın şu anda en büyük sorunu olan Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere ise "ulusal güvenlik değil siyasi bir sorun" olduğu gerekçesiyle raporda yer verilmedi.