'Euro Bölgesi'nin yapısı çalışmıyor'

Bruegel araştırma kuruluşu uzmanı Claeys, "Euro Bölgesi'nin şu anki yapısı çalışmıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan krizi, Euro Bölgesi'nin yapısal sorunlarını ve değişiklik ihtiyacını daha da belirginleştirdi. 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın Euro Bölgesi'nde güçlendirilmiş bir yapıya katılmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Euro kullanan ülkelerin bir "Euro hükümeti" kurması teklifini getiren Hollande, bu hükümetin bütçesinin ve parlamentosunun da oluşturulması gerektiğini ifade etmişti. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın "Euro hükümeti" önerisinin gerekli olduğunda hemfikir. Merkezi Brüksel'de bulunan, ekonomi alanında faaliyet gösteren araştırma kuruluşu Bruegel uzmanı Gregory Claeys, Hollande'ın Euro Bölgesi hükümeti kurulması fikrini doğru zamanda ortaya attığını belirterek, "Özellikle Yunanistan krizi gösterdi ki Euro Bölgesi'nin şu anki yapısı çalışmıyor" dedi. 

Claeys, ekonomik perspektifte halihazırdaki yapısıyla Euro Bölgesi'nin krizleri çözmekte yeterli olmadığına dikkati çekerek, "AB, 5 yıldan uzun süredir bir ekonomik kriz içerisinde. Yunanistan örneği gösterdi ki Euro Bölgesi'yle ilgili karar alma mekanizmaları şu anki yapısı itibariyle uygun kararları veremiyor" diye konuştu. 

Geçen hafta Yunanistan ile ilgili yapılan tartışmalarda Euro Grubu'nun doğru kararları alamadığını ve uygulanacak programın Yunanistan'a yardımcı olmayacağını söyleyen Claeys,"Biz, Yunanistan'la ilgili aynı hatayı tekrar ediyoruz" ifadesini kullandı. 

Claeys, Euro Bölgesi'nin karar almasında her ülkenin kendi amaç ve hedefleri olduğunu belirterek, söz konusu "Euro hükümeti"nin bu gibi sorunların önüne geçebileceğini söyledi. 

"Bazı değişiklikler yapılması şart" 

 Avrupa ekonomisinde "her şey yolunda giderken" Euro ile ilgili sıkıntıların gündeme gelmediğini hatırlatan Claeys, "Şimdi, bazı değişiklikler yapılması şart. Fransa'nın Euro hükümeti teklifi yerinde. Ama bütün Euro Bölgesi'ni buna ikna etmek kolay değil. Para birliği, kriz ortamında kullanılabilecek ekonomik araçlar olmadan çok tehlikeli ve sürdürülebilir değil" değerlendirmelerinde bulundu. 

Avrupa Politikaları Çalışma Merkezi (CEPS) Yönetim Kurulu Başkanı Karel Lannoo da Euro Bölgesi hükümeti kurulmasının mümkün olduğunu, ancak bu durumun Euro kullanmayan AB üyesi ülkelerle mesafeyi açacağını söyledi. 

Euro hükümetinin, AB müktesebatı ve anlaşmalarında değişiklik yapılarak kurulabileceğine işaret eden Lannoo, bazı üye ülkelerin bunun olmasını istemeyeceğinin altını çizdi. 

Lannoo, Euro hükümetinin Brüksel'in siyasi rolünü baltalamayacağını, Brüksel'in AB'nin idaresi görevine devam edeceğini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir