'Euronun Yunanistan'a ihtiyacı var'

Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu Üyesi Coeure, Yunan bankalarının borçlarını ödeyebilir durumda olduğu sürece likidite desteği alacağını ve Euro Bölgesi'nden çıkmasının söz konusu olmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) icra kurulu üyesi Benoit Coeure, Yunan bankalarının borçlarını ödeyebilir durumda ve ellerinde yeterli teminat olduğu sürece ECB'den likidite desteği alacağını ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Yunanistan'daki radikal sol hükümet ile Yunanistan'ın kreditörleri Euro Bölgesi ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında ülkenin taahhüt ettiği reformlar konusunda birkaç aydır devam eden müzakerelerde görüş birliğine varılamadı.

Borçlarının vadesi yaklaşan ve nakit kaynakları hızla azalan Yunanistan taahhüt ettiği reformlara nihai halini vermeden mali yardım alamayacak. Bu durum piyasalarda belirsizlik yarattığı gibi, Yunan bankalarından da mevduat çıkışına yol açıyor.

Bankalar bu durum karşısında Yunan Merkez Bankası'ndan teminat karşılığı acil ihtiyaçları için likidite desteği alıyor.

Basında dün yer alan haberlere göre ise ECB likidite yardımı için gösterilen teminatlara iskonto uygulanmasına yönelik bir çalışma yürütüyor. ECB konu hakkında resmi bir açıklamada bulunmadı.

Yunan bankalarından Aralık ile Şubat ayları arasında 24 milyar euro mevduat çıkışı olurken, bankalar geçen ay itibariyle 68.5 milyar euro acil likidite desteği alıyorlardı.

'Yunan yetkililerin hızla ve kararlılıkla adım atması gerekiyor'

Coeure, Yunan gazetesi Kathimerini'ye yaptığı açıklamada, "Açıkça görülüyor ki şu an durum sürdürülebilir değil. İşlerin yoluna girmesi Yunan yetkililerin hızla ve kararlılıkla adım atması gerekiyor" dedi.

Avrupa Birliği, ECB ve IMF ile Yunanistan arasındaki görüşmelerde mesafe alınmış olmasına rağmen taraflar arasında belirgin görüş ayrılıklarının giderilmesi gerekiyor.

Yunanistan'ın euroyu bırakmasının "söz konusu olmadığını" ifade eden Coeure, ülkede sermaye kontrolleri uygulanması ihtimalinin de ECB'nin değerlendirdiği unsurlardan biri olmadığını belirterek, "Bu tür kararların alınması ECB'nin sorumluluğunda değil, ulusal otoritelerin yetkileri arasında yer alıyor" dedi.

'Euro da Yunanistan'a ihtiyaç duyuyor'

Coeure, "Tıpkı Yunanistan'ın euroya ihtiyaç duyması gibi euro da Yunanistan'a ihtiyaç duyuyor. Yunan halkının büyük bölümü euroyu tutmak istiyor. Bu tercihler doğrultusunda gereken adımları atmak da Yunan hükümetinin sorumluluğunda" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir