'IŞİD'e harcayacak paramız kalmadı'

Terör örgütü IŞİD'le mücadelede önemli bir konuma sahip olan Irak'tan, ilginç bir açıklama geldi. Petrol fiyatlarına dikkat çeken Başbakan Haydar el-İbadi, IŞİD'le mücadelede, askerlerin ihtiyaç duyduğu tüm silahları sağlayamadıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünde (OPEC) üretim açısından ikinci sırada yer alan Irak, devlet harcamalarının yüzde 95'ini petrol satışından elde ettiği gelirden karşılıyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, devlet harcamalarının artması nedeniyle terör örgütü IŞİD ile mücadele için orduya ihtiyaç duyulan tüm silahları temin etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

İbadi, ekonomik reformlarla ilgili düzenlediği basın toplantısında konuştu. IŞİD ile mücadeleye değinen El-İbadi, "Devlet, ham petrol üretiminin günlük 8 milyon varile ulaşacağı ve petrol fiyatlarının artacağı yönünde tahminde bulunmuştu ancak bu olmadı. Reformların uygulanması için çalıştığımız, mali ve ekonomik zorluklar yaşadığımız bir dönemde IŞİD çeteleriyle de mücadele ediyoruz" dedi.

Harcamaların denge içinde yapılmasının önemine işaret eden İbadi, "Silahlı kuvvetlere ve Haşdi Şabi milislerine IŞİD'e karşı zafer kazanmaları için ihtiyaç duydukları tüm silahları temin etmemiz mümkün değil. Bu nedenle askeri ihtiyaçlar ile devlet harcamaları arasında denge sağlamamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Harcamaları kontrol altına almaya çalıştıklarını belirten İbadi, petrol gelirlerinin maaşları ödemeye yetmediğini, bu soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti. İbadi, petrol fiyatları yükselse bile devlet harcamalarını kısarak reform yapmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Harcamalara denetim

Irak Başbakanı İbadi, 16 Ağustos'ta "yolsuzlukla mücadele ve reform" adı altında bir dizi karar almıştı.Geçmiştekiler de dahil yolsuzluk dosyalarının açılması, bunları incelemek üzere uzman hakimlerden oluşan bir komite oluşturulması talimatı veren İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin kaldırılması kararı almıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir