'Savaş jetleri sıradışı eylemlerde bulundu'

Nato, Rus savaş jetlerinin son 2 günde sıradışı eylemlerde bulunduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - NATO son 2 günde birçok Rus savaş uçağının Avrupa hava sahasında olağandışı eylemlerde bulunduğunu duyurdu. 

NATO'nun askeri kanadından yapılan açıklamada, "NATO, 4 grup Rus askeri uçağını 28-29 Ekim'de Baltık Denizi, Kuzey Denizi/Atlantik Okyanusu ve Karadeniz'de Avrupa hava sahasında kaydadeğer askeri manevralar yaparken tespit etti ve izledi. Bu çokça Rus uçuşları Avrupa hava sahası üzerinde sıra dışı düzeyde hava eylemi anlamına geliyor" ifadeleri kullanıldı. 

NATO'dan verilen bilgiye göre, NATO radarları dün gece Kuzey Denizi/Atlantik Okyanusu'nda 8 Rus uçağını tespit etti ve havalanan Norveç F-16'ları 4'ü Tu-95 Bear H stratejik bombardıman uçağı ve 4'ü  Il-78 tanker uçağından oluşan Rus filosuyla "it dalaşı"na girdi. Müdahale üzerine 6 Rus uçağı geri dönerken kalan 2 stratejik bombardıman uçağı Norveç sahillerine paralel şekilde güneydoğuya yöneldi. Bunun üzerine İngiltere'den havalanan Typhoon jetleri Ruslarla tekrar "it dalaşı" yaptı. Portekiz'in batısında Atlantik üzerinde İngiltere F-16'ları tarafından önleme yapılan iki Rus Tu-95'i geri dönerek kuzeydoğuya yöneldi. İngiltere'nin batısında İngiliz ve Norveç jetlerince takibe alınan stratejik bombardıman uçakları Rusya hava sahasına döndü. 

Rus bombardıman ve tanker uçaklarının Avrupa sivil hava trafik makamlarına uçuş planlarını bildirmediklerini bildiren NATO, telsiz bağlantısını devam ettirmedikleri ve transponder kullanmadıkları için sivil havacılık için risk teşkil ettiklerini duyurdu. 

Bir diğer olayda NATO radarları dün Karadeniz üzerinde 2'si Tu-95 ve 2'si Su-27 Flanker cinsi 4 Rus savaş uçağını tespit etti. Rus uçaklarının yolunu havalanan Türk F-16'larınca kesildiği belirtildi. 

Yine dün Baltık Denizi'nde uluslararası hava sahasında, aralarında 2 MiG-31, 2 Su-34, 1 Su-27 ve 2 Su-24 modelinin bulunduğu bir grup Rus savaş uçağının NATO radarlarınca tespit edilmesi üzerine bölgedeki NATO hava devriye misyonundaki Portekiz F-16'ları müdahale etti. Rus uçaklarının yaşanan "it dalaşı"nın ardından kendi hava sahalarına geri döndüğü açıklandı.  

Öte yandan NATO radarlarının Baltık Denizi'nde Finlandiya Körfezi'nde 28 Ekim'de benzer bir grup Rus savaş uçağını tespit etmesi üzerine Baltık hava devriye misyonundaki Alman Typhoon jetlerinin önleyici müdahalede bulunduğu bildirildi. Baltık üzerinde uçmaya devam eden Rus filosunun Danimarka, İsveç ve Finlandiya jetlerinden müdahaleler yapıldığı ve Rus uçaklarının Kaliningrad'a kadar yollarına devam ettiği belirtildi. 

Uçuş planlarını paylaşan ve Transponder kullanan Rus uçaklarının sivil hava trafik makamlarıyla telsiz bağlantısı sürdürmedikleri kaydedildi. 

NATO jetlerinin bu yıl geride kalan sürede Rus uçaklarına 100'den fazla önleyici müdahalede bulunduğu ve bu rakamın geçen yılın toplamından 3 kat fazla olduğu açıklandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir