'Şiddet derhal durdurulmalı'

Oxfam'ın insani ve güvenlik konuları danışmanı Chughtai, Cenevre-2 Konferansı görüşmelerden ne sonuç çıkarsa çıksın, gelişmeler sıradan Suriyelilerin çektiği insani ızdırabı azaltası gerektiğini savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, bugün kapılarını açan Cenevre-2 Konferansı'nın, Suriyelilerin hayatlarında değişiklik yaratması gerektiğini söyledi. 

Merkezi İngiltere'de bulunan yardım kuruluşu Oxfam, milyonlarca hayatın Suriye'deki krize çözüm bulmak için toplanacak Cenevre-2 Konferansı'na bağlı olduğunu vurgulayarak, ülkedeki yaşanan şiddete son verebilmek için bu etkinliğin en iyi fırsat olduğunu belirtti. 

Cenevre-2 barış görüşmeleri öncesi yaptığı açıklamada Oxfam, 2,3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin evlerinden kaçarak komşu ülkelere sığındığını hatırlatarak, ülkedeki yaklaşık 9,3 milyon Suriyelinin de insani yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı. 

Oxfam'ın insani ve güvenlik konuları danışmanı Shaheen Chughtai'nin İsviçre'de olduğunun belirtildiği açıklamada, Chungtai'nin şu sözlerine yer verildi: 

"İnsani durumun iyileşmesi için somut adımların atıldığını, Suriye'yi paramparça eden şiddetin derhal durduğunu görmek ihtiyacındayız. Görüşmelerden ne sonuç çıkarsa çıksın, gelişmeler sıradan Suriyelilerin çektiği insani ızdırabı azaltmalı. Bu, siyasi bir pazarlık kozu olarak kullanılamaz. Tüm o insanlar umutsuzca yardıma muhtaç. Abluka altındakiler de dahil olmak üzere Suriyelilerin hayat kurtarıcı yardıma ulaşmaları sağlanmalı. Hükümet ve muhalefet bu duruma mutlak şekilde öncelik vermeli." 

Oxfam açıklamasında, kadınların ülkedeki siyasi süreçte daha fazla yer almaları gerektiğinin altını çizerek, Suriyeli sivil toplum gruplarına "görüşülen anlaşmaların uygulanması sürecine ve ateşkes gözlemlemeye dahil olmaları" konusunda çağrıda bulundu. 

Yardım kuruluşu ayrıca, ülkedeki çatışmalara dahil olan ve Suriye'nin inşasında yer alacak tüm tarafların barış görüşmelerine dahil olması gerektiğini bildirdi. 

Uluslararası toplumun barış görüşmelerini hafife almaması gerektiğini belirten Oxfam, Suriye'ye gönderilen silah ve askeri mühimmatın bir an önce durdurulması için Cenevre-2 katılımcılarının anlaşmaya varmaları gerektiğine değindi. 

Suriye'ye yaptığı insani yardımın devam edeceğini belirten Oxfam, Lübnan ve Ürdün'deki mültecilerede yardım elini uzatmaya devam edeceğini ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir