'Türkiye kısmen özgür'

Uluslararası sivil toplum örgütü Freedom House, her yıl yayınladığı dünya özgürlükler raporunda, Türkiye’yi baş aşağı giden ülkeler arasına soktu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- Merkezi Washington'da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House) adlı kuruluş, 195 ülke ve 14 bölgenin durumunu değerlendirdiği son raporunda ‘Kısmen özgür’ nitelendirilen Türkiye dahil bütün ülkelerde geçen yıl özgürlüklerin gerilediği uyarısında bulundu.

Uluslararası insan hakları ve basın özgürlüğü kuruluşu saygın Freedom House örgütü, geleneksel özgürlükler raporunu yayınladı. 41’incisi yayınlanan rapora göre, dünyada özgürlükler 2013’te de önceki yedi yılda olduğu gibi genel olarak azaldı.

Türkiye, 2004 seviyesine geriledi

Rapordaki puanlar, Türkiye'nin notunu 2013 ile aynı olsa da, raporun Türkiye bölümünde trend olarak Türkiye’nin yönü aşağı olarak gösterildi. 2012 ve önceki yıllara göre Türkiye'nin notlarında düşüşler gözleniyor. Türkiye'nin özgürlükler notları ayrıca 2004 yılı ile aynı olduğu görüldü.

Dünya çapında gerileme

Özgürlük Evi kurumu, Washington'da düzenlediği bir oturumla, geçtiğimiz yıl dünya çapındaki trendleri tartıştı. Dünya çapında son sekiz yıl içinde özgürlüklerde sürekli gerileme yaşandığı, bunun da en çok Çin, Avrasya ve Ortadoğu bölgelerinde yaşandığı ifade edildi.

Raporun yazarı Arch Puddington, Türkiye ve Ukrayna gibi ülkelerin, demokratik seçimlerle işbaşına gelen hükümetlere sahip olmasına rağmen, sonradan bu hükümetlerin gittikçe daha antidemokratik yöntemleri benimsediğine dikkati çekti. Avrasya da özgürlüklerin en çok kısıtlandığı bölgelerin başında geliyor. Bu bölgede yaşayan her 4 kişiden 3'ü özgür değil.

Raporda, Rusya’da eşcinsellere yönelik baskı ve zulümü, Ukrayna’da ise, basın özgürlüğünün kısıtlandığı yer aldı.

Amerika, dünyanın en özgür ülkelerinin başında gösterilirken bu ülkenin de kaygılanmasını gerektirecek bazı konular bulunduğu ifade edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir