'Türkiye yollarını ayırma kararı verebilir'

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland ‘‘Türkiye yollarını ayırma kararı verebilir’’ uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği liderlerini 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’ye yeterli desteği vermemekle eleştiren Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland ‘‘Türkiye yollarını ayırma kararı verebilir’’ uyarısında bulundu.

Norveç televizyon kanalı NRK’ya konuşan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland, Türkiye’deki muhalefetin de darbe girişiminin ardından yeterli desteği görmemekten endişe duyduğunu belirterek ‘‘Charlie Hebdo ve Avrupa’da diğer saldırılardan sonra, bunların hepimize karşı yapılmış saldırılar olduğunu söyledik. Ancak Türkiye’de 250 insan ölmesine rağmen Türkler, hiç kimsenin yanlarında olmadığı duygusundalar. Ülkedeki muhalefet Türkiye’ye gösterilen yetersiz desteğin Avrupa’yı, Türkiye’deki gelişmelerde sadece seyirci konumuna getirmesinden endişeli’’ diye konuştu.

Beraberindeki heyet ile birlikte 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet liderleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile görüşen Thornbjörn Jagland ‘‘Ziyaretim sırasında Türkiye’deki insan hakları konusundaki endişelerimi açık şekilde belirttim. Ancak siz darbe girişimini kınamıyorsanız bunda bir inandırıcılık olmaz. Muhalefet darbe girişiminden sonra Avrupa’nın gelecekteki gelişmeler üzerinde etkisinin azalacağını söylüyor. Bu benim de korktuğum bir durum.’’ dedi.

Thornbjörn Jagland ‘‘Şu an yapılması gereken en önemli şey Türkiye ile hem hükümet, hem muhalefet hem de halen aktif olan insan hakları kuruluşları ile açık bir diyalog yürütmektir’’ diye konuştu.