'Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendireceğiz'

İsviçreli bir gazeteye konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendireceğiz' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İsviçreli Tages-Anzeiger gazetesine Türkiye hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Geçtiğimiz ay Türk savaş uçağının Rus uçağını düşürmesinin ardından NATO Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendirmek için yardımda bulunacak. Müttefik güçleri yılbaşından önce Türkiye için bir dizi önlemleri içeren paketi hayata geçirecek" dedi.

'IŞİD'e karşı asker gödermeyeceğiz'

Reuters'ın haberine göre terör örgütü IŞİD ile mücadelede yerel güvenlik güçlerinin devreye girmesi gerektiğini belirten Stoltenberg, "Koalisyon güçleri ve NATO olarak IŞİD'e karşı asker gönderme kararı ajandamızda yer almıyor. Suriye'de ABD'nin sınırlı sayıda özel birliği bulunuyor.  Bu kolay değil ama tek seçenek bu" dedi. 

'Radikalizm ve terörizme karşı bir mücadele'

Batı ile İslam dünyası arasında olmadığını vurgulayan Jens Stoltenberg, "Müslümanlar bu savaşın ön cephesinde yer alıyor. Kurbanların çoğu Müslüman. IŞİD'e karşı mücadelede yer alanların büyük çoğunluğu Müslüman. Bu mücadeleyi biz onların yerine devam ettiremeyiz. Bu radikalizm ve terörizme karşı bir mücadele " şeklinde konuştu. 

'Rusya askeri varlığını büyük oranda artırdı'

Rus uçağının düşürülmesi sonrası tırmanan gerilimde tansiyonun düşürülmesi gerektiğini belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Şimdi gerilimin düşürülmesi ve benzer olayın tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması son derece önemli. Kuzeyden Akdenize kadar Rus askeri varlığının büyük oranda artırıldığını görüyoruz. Rusya IŞİD'le mücadelede daha yapıcı rol oynamalı. Rusya şu ana kadar Esad rejimine karşı mücadele eden grupları vurdu ve  Şam yönetimine destek verdi." dedi.