'Uçan Kale'de sorun kalmadı

Yedi ülkede "A400M" tipi nakliyat uçaklarının üretimindeki sorun giderildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS -  Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupalı yedi ülkenin, "A400M" tipi nakliyat uçaklarının üretiminde ortaya çıkan ek maliyetin paylaşılması konusunda ortaya çıkan sorunu giderdikleri bildirildi.

Reuters, güvenilir kaynaklara dayanarak verdiği haberde, AB savunma bakanlarının Perşembe günü Madrid'de yapacağı toplantı sırasında, ilgili yedi ülkenin, sorunun giderildiği yolundaki siyasi destek beyan eden bir bildiriyi imzalayacaklarını duyurdu.

Ek maliyetin karşılanması için, 3,5 milyar euro kaynak yaratılması gerekiyor. Alıcı yedi ülke, her bir uçak için fiyatın yüzde 10 artırılmasını kabul edecek ve böylece 2 milyar euro sağlanacak. Ayrıca üretici firma EADS'nin 1,5 milyar euroluk masrafı karşılamasına olanak sağlamak için gerekli kaynak oluşturulacak. 

Projeye ortak olan Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Lüksemburg, İspanya ve Türkiye, son olarak geçen ay İstanbul'da düzenlenen NATO toplantısında konuyu ele almıştı.

Berlin'deki toplantılarda da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 alıcı ülkenin temsilcisi, üretici firma EADS ve Airbus yöneticileri ile ek masrafların paylaşılması konusunu görüşmüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir