'Zenginler üzerine düşeni yapsın'

ABD Başkanı Obama'nın bütçe açığını azaltmak amacıyla açıkladığı plan ülke kamuoyunda tartışmaları da beraberinde getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, bütçe açığını 10 yılda 3,6 trilyon dolar azaltmayı hedefleyen planı açıkladı. Obama, zenginlerin  ödediği vergilerin artırılmasını önerirken, zenginlerin ve şirketlerin bütçe açığının düşürülmesinde üzerine düşen görevi yapmasını istedi. 

Cumhuriyetçilerin vergiler artırılmaksızın hükümetin sağlık harcamalarını kesmesini öngören herhangi bir planını veto edeceğini söyleyen Obama, "Bu bir sınıf savaşı değil, matematik. Bizim bütçe açığımızdaki bütün yükü sıradan Amerikalılara yıkacak herhangi bir planı desteklemeyeceğim. Biz toplumun en zayıf kesimlerini etkileyecek tek yanlı bir anlaşmaya taraf olmayacağız" dedi.

Konuşmasında ayrıca zenginlerin ve şirketlerin bütçe açığının düşürülmesinde üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Obama, "Orta sınıf aileler, milyonerler ve milyarderlerden daha yüksek vergi ödememeliler" diye konuştu.

Obama'nın, zenginlerin daha fazla vergi ödemesi yönündeki önerisine, ABD'li ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın New York Times Gazetesi'nde yazdığı makalede, kendisi gibi süper zenginlerin vergi yasalarındaki boşluklardan yararlanarak kendilerine çalışanlardan daha az vergi ödediklerini belirterek, "Ben ve arkadaşlarım milyarder dostu Kongre tarafından yeterince uzun bir süredir şımartıldık. Şimdi fedakarlık konusunda ciddi olarak harekete geçme zamanı." şeklinde cevap vermişti.

Vergilerin yükseltilmesine istihdam sağlayan işletmelerin yükünü artırarak ekonomiye zarar vereceği gerekçesiyle sürekli karşı çıkan Cumhuriyetçiler, Obama'nın planını yine istihdam yaratmayacağını söyleyerek eleştirdiler.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner Cincinnati Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Bir grup Amerikalıyı diğerinin karşısına çıkarmak, sınıf savaşı, liderlik değil. Zenginlere vergi getirmek ekonominin tekrar hızlanmasını sağlamayacak. Federal hükümete daha fazla para vermek bir kokain bağımlısına daha fazla kokain vermek gibi olacak" dedi.

Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell da, "Veto tehditleri, yüksek vergi artışları ve hayali tasarruflar ekonomi ya da istihdam artışı için çözüm değil" diye konuştu.

Obama'nın planı

ABD Başkanı Obama'nın 10 yılda bütçe açığını 3,6 trilyon dolar azaltmayı hedefleyen planı, kasım ayı sonuna kadar bütçe açığını azaltacak önlemler bulmakla yükümlü olan 6 Cumhuriyetçi Parti ve 6 Demokrat Partili üyeden oluşan 'süper komite'ye gönderilecek.

Yılda 1 milyon dolardan fazla kazananların vergilerinin artırılması önerilen planda ayrıca kamu aracılığıyla yürütülen yaşlıları kapsayan "Medicare" ile yoksulları kapsayan "Medicaid" gibi sağlık destek programlarında 580 milyar dolarlık kesinti öngörülüyor.

Obama'nın planı ayrıca, Irak ve Afganistan'daki ABD askerlerinin çekilmesiyle 10 yılda 1 trilyon dolar tasarruf yapılmasını hedefliyor.

ABD Başkanı Obama, önceki hafta da Kongre'nin özele oturumunda ülkesinin ulusal bir krizle yüz yüze olduğunu belirterek, 447 milyar dolarlık vergi indirimi ve kamu harcaması içeren yeni istihdam paketini açıklamıştı.

ABD'nin bütçe açığının 2011 yılında 1,3 trilyon doları bulması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir