100 milyar euro yardım kararı çıktı

Euro bölgesi İspanya'ya 100 milyar euro yardım kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



BRÜKSEL/MADRİD - Euro bölgesi maliye bakanları, Cumartesi günü sallantıdaki bankalarının sermayelerini güçlendirebilmesi için İspanya'ya 100 milyar euroya kadar kredi açmaya karar verdiler. İspanya hükümeti de, bir hafta kadar sonra sonuçlanmasını beklediği banka denetimlerinin sonucu açıklandıktan sonra, bu rapora göre kredi ihtiyacının ne kadar olacağını belirleyeceğini bildirdi.    

Euro bölgesinin 17 maliye bakanının Cumartesi günü yaptıkları telekonferans görüşmeleri sonunda yapılan yazılı Eurogroup açıklamasında, "(Bankalara) gerekli sermaye miktarını karşılaması ve bir güvenlik marjı da sağlaması gereken kredinin toplamı 100 milyar euro olarak tahmin edilmektedir" denildi. İspanya, bağımsız danışmanlar Oliver Wyman ve Roland Berger tarafından bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi için gereken miktarı ortaya çıkaracak incelemenin 21 Haziran'dan önce bir tarihte hükümete verilmesine kadar, istediği kesin miktarı açıklamayacak.    

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da dün yaptığı basın  toplantısında, hükümetinin harcamalarda yaptığı kısıntılar ve ekonomik reformlar olmasaydı, ülkesinin devlet borcu karşılığında kapsamlı bir kurtarma paketinin koşullarını kabul etmek zorunda kalabileceğini söyledi. Rajoy, "Son beş ayda yaptıklarımızı yapmamış olsaydık dün masada görüşülen konu İspanya'ya müdahale olurdu" dedi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir