100 milyar euroyu bankalar ödeyecek

İspanya Başbakanı Rajoy: "EFSF'den alınacak 100 milyar avro kredi, banka kredisidir ve banka ödeyecektir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




MADRİD - İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İspanyol bankalarının sermayelerini yeniden yapılandırmak için Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan (EFSF) 100 milyar avroya kadar kredi yardımı alınması kararından sonra bugün mecliste yaptığı açıklamada "Bu banka kredisidir ve banka ödeyecektir" dedi.

İspanyol Meclisinde muhalefetteki siyasi partilerin hükümete sorular yönelttiği bugünkü oturumda konuşan Rajoy, sadece finans sistemi için kullanılacak 100 milyar avronun İspanya'yı kurtarma yardımı olarak algılanmaması gerektiğinin bildirdi. Rajoy, "Avrupalı ortaklarımızın bize kurtarma yardımı yapmamasını kutlamalıyız" diyerek, isim vermeden, İspanya'nın durumunun diğer yardım alan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'den farklı olduğuna vurgu yaptı. Avrupa'daki birçok ülkenin bankalarındaki yeniden yapılanmayı ve sermaye artışını 2009 yılında gerçekleştirdiğini, İspanya'nın 3 yıl geriden gittiğini söyleyen Rajoy, "Avrupalı ortaklarımızın bu kredi desteği, İspanyol bankaları için temel ve önceliklidir" şeklinde konuştu. "İspanya'nın çok büyük olan dış borcuna karşı mücadele ettiklerini" kaydeden Rajoy, 2011 yılında İspanyol Devletinin gelirinden 15 milyar avro fazla harcadığını, ayrıca piyasalarda rekabet ve esneklikte sorunlar olduğunu ifade etti.

İspanya Başbakanı, "İspanya'da aileler ve şirketler borçlarıyla yüzleştiler ve kamu kurumları da bunu yapıyor. Şimdi ise sıra finans kurumlarına geldi" açıklamasında bulundu. Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da, Başbakan Rajoy gibi İspanyol bankalarının kredi yardımını almakta geç kaldıklarına vurgu yaparak, "Hükümet, bankaları, gerçeği kabul etmeye zorladı. Çok daha sağlam bir yapı için şeffaflık çalışmaları yürütüyoruz, keşke bu 3 yıl önce yapılsaydı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir