150’den fazla ülkede lisansını satıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) üretim ve satıştan çekiliyor. Bulunduğu her ülkede lisansını satacak olan kuruluşun Türkiye ayağındaki anlaşma 2015 başında sonuçlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - 158 ülke ve bölgede faaliyette olan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) üretim ve satıştan çekiliyor. Daha önce İsviçre’de üretim yapan kuruluş, maliyet artışı nedeniyle İsviçre’de üretime son verecek. Bulunduğu her ülkede lisansını satacak olan kuruluşun Türkiye ayağındaki anlaşma 2015 başında sonuçlanacak. UNICEF, 2013’te 1.2 milyar dolar gelir elde ederken, bunun 70 milyon doları kart ve hediyelik eşya gelirinden oluşmuştu. Bu rakam 2012’de 16 milyon dolar olarak gerçekleşmiş ve 2013’te 4.3 katlık bir artış gerçekleştirmişti. UNICEF, hediyelik kart satışına 1949’da başladı. 1947’de Çekoslavakyalı bir kız çocuğunun 2. Dünya Savaşı dönemindeki yardımı nedeniyle kuruluşa teşekkür amacı ile gönderdiği bir resim, 1949’da karta dönüştürüldü ve UNICEF’in kart ve hediyelik eşya satışının temelini oluşturdu. Sadece ABD’de her yıl 6.1 milyar adet UNICEF kartı satılıyor. Hem online, hem de gönüllüler vasıtasıyla satılan UNICEF ürünleri arasında kartlardan hediyelik eşyalara, kırtasiye ürünlerinden takılara kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Türkiye, kart ve hediyelik eşya satışında Avrupa ülkelerindeki milli komiteler içinde ilk 10 içinde yer alıyor. 

2. Dünya Savaşı'na kadar tek geliri hükümet bağışlarıydı 

1946 yılında13 Avrupa ülkesindeki çocuklara yardım amacıyla kurulan ve ilk adı Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu olan UNICEF’in tek geliri hükümetlerin bağışlarıydı. Fakat daha sonra yapılan çalışmalar ile her yıl büyüyen tebrik kartı ve ürün satışları, fon yaratmaya yönelik çeşitli aktiviteler, kuruluş ve bireylerin bağışlarından da gelir elde edilmeye başlandı. Bu bağışlar ile UNICEF, insancıl amaçları doğrultusunda Türk ve dünya çocuklarının sağlığı, eğitimi ve korunması ile ilgili projelere doğrudan destek veriyor. 

Çocuk haklarının başlıca savunucusu 

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, dünyada çocuk haklarının başlıca savunucusu olarak tanınıyor. Bütün çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal bakımdan mümkün olan en üst seviyeye erişecek şekilde gelişebilmeleri için gereken haklarını belirleyen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, UNICEF’in çalışmalarının temelini oluşturur. UNICEF bugün Türkiye dahil 158 ülke ve bölgede çocukların sağlık ve beslenme, eğitim, acil yardım, korunma, temiz su ve temiz ortamda yaşama haklarını sağlamak için çalışıyor. Ortaklarla çalışan UNICEF, bütün dünyada hükümetler ile öğretmenlerden gençlere ve annelere kadar çeşitli grupların çocuklara daha iyi bir gelecek vermek için yaptığı çalışmalarda teşvik edici rol oynuyor.