2016 altın için kötü bir yıl olacak

Dolar sarı metali baskılamaya devam ediyor; yükselen dolar altın fiyatlarını düşürüyor. Citigroup yapmış olduğu bir raporda altının gelecek yıl da zayıf seyredeceğini ve 995 dolar civarında olacağını öngördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jeopolitik huzursuzluklar ve dolar rallisinin hafif yumuşamasıyla dün altının ons fiyatı yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,074.76 dolara kadar çıktıktan sonra, 1,072.20 dolara geriledi. Uzmanlar ise bu yükselişin sadece son çırpınışlar olduğunu söylüyor. Citigroup yayınladığı bir raporda 2016’nın altın için kötü geçeceğini öngörürken, uzmanlar altında yakın vadede herhangi bir iyileşme beklemediklerini belirtiyor. Citigroup Inc. analistlerin hazırladığı rapora göre, altının gelecek yıl ortalama ons başına 995 dolar ve 2017 yılınd aise 1025 dolar seviyelerinde kalacağı tahmininde bulundu. Citigroup, metalin 2015 yılındaki zayıf seyri ve dolardaki güçlü seyir dikkate alındığında, yatırımcıların altın varlıklarını azaltmaya devam edebileceğini ve hisse senedi ve tahvillerde getiri arayabileceğini belirtti. Evercore ISI adlı altın analiz şirketinin genel müdürü Rich Ross ise “Dün doların yavaşlamasıyla yaşanan canlanma ölü bir kedinin çırpınmasından başka birşey değil” diyerek altın fiyatlarının daha da aşağı yönlü devam edeceğini beklediğini, ve düşüşün hızlanabileceğini söyledi. 

Altın bu yıl, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve buna bağlı olarak dolar yükselirken, değerli metallerin cazibesinin azalması sonucu yüzde 9.3 değer kaybetti. Raporda, makro endişelerin sürmes ve destekleyici fiziki talepten dolayı, 2016 yılında daha sert bir düşüşün beklenmediğine dikkat çekildi.Citigroup, Çin yatırım talebi ve merkez bankası alımlarının gelecek yıl marjinal olarak artabileceği belirtildi. Bloomberg’in derlediği verilere göre, altın 2014 yılında ortalama 1,266 dolar ve 2015 yılında 1,168 dolar seviyelerinde seyretti.

Altın destekli ETF’ler altı yılın en düşüğünde 

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg’in derlediği verilere göre, pazartesi itibariyle düşüşünü sekizinci güne taşıdı ve 1,490.34 ton ile Şubat 2009’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Şanghay Altın Borsası’nda yüzde 99.99 safl ıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.8 düşerek 222 yuana (ons başına 1,079 dolar) kadar indi. Spot gümüş yüzde 0.8 yükselirken, platin yüzde 1.1 ve palladyum yüzde 0.9 değer kazandı

Yellen'in konuşması altındaki düşüşü hızlandıracak

ABD’de 4 Aralık’ta açıklanacak olan kasım ayı tarım dışı istihdam verisi, 16-16 Aralık’taki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınacak faiz kararının şekillenmesine yardımcı olacak. Yellen, dün Washington’da Economic Club’ta konuştu ve bugün Kongre’de Ekonomi Komitesi’nde konuşacak. Sydney’de Fat Prophets analisti David Lennox, “Hepimiz, FOMC toplantısı öncesi Yellen’ın ne söyleyeceğine bakacağız,” dedi ve “Eğer şimdi ile Aralık’taki Fed toplantısı arasında açıklanacak veriler olumsuz çıkarsa, bu durum altın fiyatları için çok iyi olacak” şeklinde görüş bildirdi.

Gümüş ve platin de düşüşte

Citigroup ayrıca, gümüşün, Çin’in elektronik talebinin düşmesinin beklenmesi ile birlikte, 2016 yılında ortalama ons başına 14.2 dolara düşebileceğini kaydetti. Banka ayrıca platinin gelecek yıl ortalama ons başına 1,000 dolar ve palladyumun 655 dolarda işlem görmesini öngörüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir