26 milyar euro tasarruf edecek

İtalya 26 milyarlık tasarruf paketi Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA  - İtalya'da Temsilciler Meclisi, teknokrat kabinenin sunduğu yeni birtakım tasarruf tedbirleri içeren toplamda 26 milyar euro değerindeki yeni önlem paketini kabul etti ve kararname yasalaştı.
630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde bugün yapılan oylamada, kamuoyunda "Spending Review" olarak bilinen ve bir dizi tasarruf tedbir içeren 26 milyar euroluk paket, 86'ya karşı 371 oyla kabul edildi. 479 milletvekilinin oy attığı oylamada, 22 milletvekili de çekimser oy kullandı.


Mario Monti liderliğindeki teknokrat kabinenin hazırladığı "Spending Review", bu yıl içinde hayata geçirilmesi öngörülen yüzde 2'lik KDV artışının Temmuz 2013'e ertelenebilmesi için, 2012 yılında 4,5 milyar, 2013 yılında 10,5 milyar ve 2014'te de 11 milyar euro olmak üzere toplam 26 milyar euroluk tasarrufu öngörüyor.
Parlamentonun üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde kabul edilerek yasalaşan "Spending Review" kararnamesi, bakanlık ve yerel yönetimlerin bütçelerinde kesintiler, mali polis, jandarma ve poliste bazı terfilere sınırlamalar, 8 idari bölgede (Piemonte, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Calabria ve Sicilya) gelir vergisi artışı, sağlık alanında birtakım kesintiler düzenlenmesini, resmi makam araçlarının kullanımının azaltılmasını, bazı yerel yönetimlerin birleştirilmesini ve büyükşehir sayısını 10 olarak belirlenmesini içeriyor. Ayrıca, tasarruf yapılan 6 milyar euro da bu kararnameyle, geçen Mayıs ayında arka arkaya depremlerin vurduğu Emilia-Romagna bölgesine aktarılacak.
Başbakan Monti'nin daha önce hükümetinin hazırladığı büyük önlem paketleri gibi olmadığını söylediği "Spending Review" geçen 31 Temmuz'da da Cumhuriyet Senatosu'ndan onay almıştı.

İkinci çeyrekte yüzde 0,7'lik daralma

Öte yandan, İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü ISTAT'ın bugün açıkladığı verilere göre, ülke ekonomisinin yılın ikinci üç aylık döneminde yüzde 0,7'lik bir daralma gösterdiği bildirildi.
İtalya'nın gayri safi yurtiçi hasılasında da yıllık bazda, 2011 yılının ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 2,5'luk düşüş kaydedildi.
ISTAT tarafından açıklanan Haziran ayı verilerinin bir diğerinde ise sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,4, Haziran 2011 ile karşılaştırıldığında ise yüzde 8,2 oranında düşüş kaydetmiş olması dikkati çekti.
Sanayi üretiminden en çok etkilenen ise otomotiv sektörü oldu. Otomotiv sektörünün Haziran 2012'deki üretiminde, yıllık bazda yüzde 22,5'luk bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir