3 KİK üyesi Katar'daki büyükelçilerini çekiyor

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar'daki büyükelçilerini çekme kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CİDDE  - Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar'daki büyükelçilerini geri çekme kararı aldı. 

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, dün başkent Riyad'da dışişleri bakanları düzeyinde düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 130. Dönem Toplantısı'nda alınan kararlar doğrultusunda bu adımın atıldığı belirtildi. 

Yayınlanan ortak bildiride, "Üç ülke kendi güvenlikleri ve istikrarları için büyükelçilerini Katar'dan çekme kararı aldı" denildi. 

Bildiride, "Toplantıda, Katar'a diğer Körfez ülkelerinin iç işlerine karışmaması yönünde uyarılar yapıldı. Karar, KİK'in kasım ayında Riyad'da aldığı 'Doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir Körfez ülkesi, diğerinin iç işlerine karışmayacak' maddesini Katar'ın ihlal etmesi üzerine alındı" ifadesi kullanıldı. 

Katar'ın, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) KİK üyesi ülkelerin güvenlik ve istikrarı için desteklememesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2 Şubat'ta Katar'ın Abu Dabi'deki Büyükelçisi Faris Naimi'ye İhvan yanlısı açıklamaları sebebiyle Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'den duyduğu rahatsızlığı ilettiği kaydedildi. 

 Katar'ın, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi desteklemesi de sözkonusu üç ülkeyle arasındaki anlaşmazlıklardan biri olarak gösteriliyor.