30 bin kişilik orduyla IŞİD'e taarruz

Irak Tikrit kentinin kontrolünü geri almak için 30 bin kişilik bir orduyla IŞİD’e karşı havadan ve karadan taarruz başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak ordusu ve Şii milisler Bağdat'ın kuzeyindeki Salahaddin vilayetinden İslam Devleti militanlarını çıkarmayı hedefleyen taarruz harekatını dün itibariyle başlattı. Ağırlıklı olarak Sünni Müslümanların yaşadığı Salahaddin vilayetinde başkent Tikrit dahil olmak üzere birçok nokta İslam Devleti militanlarının kontrolü altında bulunuyor. 

Irak hükümeti aynı vilayetteki Samarra kentini kontrol altında tutuyor, ancak kentin kuzeyinde Dicle nehri boyunda yer alan kentler İslam Devleti militanlarının elinde bulunuyor.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi'nin makamından yapılan açıklamada "Başbakan ve silahlı kuvvetler komutanı... Salahaddin vilayetini kurtarmak için güvenlik harekatının başladığını duyurdu" denildi.
 

"Kandırılmış ve hatalar yapmış herkes silahını bıraksın"

         
 Abadi, Irak televizyonuna yaptığı açıklamada İslam Devleti militanlarının vilayetten tümüyle çıkarılacağını ifade ederek teslim olmaları için son bir çağrıda bulundu. Abadi, "Kandırılmış ve geçmişte hatalar yapmış olan herkese bugün silah bırakma çağrısında bulunuyorum" dedi.

Haziran'da IŞİD'e geçti
              
Dün başlayan harekatta binlerce Irak askeri ve Hashid Shaabi adı verilen Şii milisler görev alacak.Irak ordusu İslam Devleti militanlarının geçen yıl Haziran ayında başkent Bağdat'a yönelik taarruzundan bu yana Tikrit'i militanlardan geri almak için düzenlediği operasyonlarda başarısız oldu.
              
Ancak Irak'ın kuzey ve batısında büyük toprakları kontrol altında tutan militanlar aylardır ABD önderliğindeki koalisyon tarafından havadan bombardımana tutuluyor.
              
Bölgesel Kürt yönetiminin silahlı güçleri ve Irak ordusu hava saldırılarının desteğiyle Bağdat civarını, Kürt yönetimi altındaki toprakları ve doğudaki Diyala vilayeti İslam Devleti militanlarından kurtarmayı başardı.
              
Ancak militanlar Salahaddin vilayetindeki pozisyonlarını korurken, batı vilayetlerinden Anbar'daki topraklarını genişletti.

Bu konularda ilginizi çekebilir