65 milyar euroluk kesinti onaylandı

İspanyol hükümetinin 65 milyar euroluk yeni kesintileri Meclis'te kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya'da sağcı hükümetin 11 Temmuz'da açıkladığı, 2015 yılına kadar kamu sektöründe 65 milyar euroluk tasarrufu öngören ve 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek yeni kesinti paketi Meclis'te kabul edildi.

Mecliste yapılan bugünkü oturum sonunda yeni kesintilere sadece iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) milletvekilleri onay verirken, muhalefetteki tüm siyasi partiler karşı oy kullandı. İspanya demokrasi tarihinde kamusal alanda yapılan en büyük kesintiler için 180 "evet", 131 "hayır" ve 1 "çekimser" oy çıkarken, Başbakan Mariano Rajoy Meclis Genel Kurulu'ndaki tartışmalara katılmadı.

Bu arada, hükümet adına yeni kesinti paketini savunmak için konuşma yapan Maliye ve Kamu Yönetimi Bakanı Cristobal Montoro, "Kamu hizmetlerini ödemek için hazinede para yok. Kamu hizmetleri temel unsur ama ülkemizin gelir düzeyine, çalışan sayısına, vergisini ödeyenlere bağlı. Karşılanamayacak olan kamu hizmetlerini kaldırmak kaçınılmaz çünkü vatandaşların refahının artması olasılığına taş koyuyorlar" dedi.

Ekonomik krize karşı mücadelede kamu açığını azaltmak için kesintiler isteyen Avrupa Birliği'nin (AB) İspanya'ya yaptığı tavsiyeleri "gerçek ve zorunluluk" olarak değerlendiren Montoro, krizden çıkmak için bu yeni kesintilerin uygulanması, tüm İspanyol toplumunun fedakarlık ve çaba göstermesi gerektiğini savundu. Maliye Bakanı, memurların günlerdir sokaklarda protesto gösterisi yapmasına neden olan Noel ikramiyelerinin kaldırılmadığını, sadece 2015'e kadar dondurulduğunu vurguladı.

Öte yandan ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Alfredo Perez Rubalcaba, PP'nin iktidara geldiğinden bu yana ilk 6 ayında ekonomi politikasında sürekli hatalar yaptığını söyledi. Rubalcaba, "Daha fazla kesinti yapmak daha fazla ekonomik küçülme, daha fazla ekonomik küçülme de daha fazla işsiz ve daha fazla acı çekmek demektir. Hükümetin hatalarını, maalesef işsizler, memurlar, girişimciler ödemekte" dedi. PSOE lideri, hükümetin aldığı yeni kararlar sonrasında 2013 yılı sonuna kadar İspanya'da 600 bin yeni işsiz olacağını öne sürdü.

Muhalefetteki diğer siyasi partilerin temsilcileri de "En kötüsü kesintiler değil, söylenen yalanlardır. Hükümeti desteklemek imkansız çünkü nereye gittiğini samimiyetle açıklamamaktadır", "Hükümet kamu çalışanlarına kötü muamele etmiş ve vatandaşı dolandırmıştır", "Bu kesintiler, devletin refahını ateşe vermiş ve sosyal politikaları dinamitlemiştir" şeklinde sert ifadeler kullandı.

Mecliste yapılan oylama sırasında, son bir haftadır olduğu gibi Madrid sokaklarında yine memurlar protesto gösterileri düzenledi. Kentin ana caddelerine çıkan memurlar, trafiği kesip, hükümetin istifasını istedi. Kabul edilen yeni kesintilere karşı sendikaların çağrısıyla bu akşam İspanya'nın 80 kentinde gösteri düzenlenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir