700 trilyon dolarlık pazara yeni protokol

18 bankacılık devi, gelecekteki yaşanması muhtemel krizlerin vurduğu kurumlarla yaptıkları sözleşmelerden tamamen çekilme hakkınından vazgeçmek konusunda mutabakata vardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın en büyük bankaları gelecekte olabilecek krizlerde Lehman Brothers gibi bir kurumun tamamen batması durumunu engellemek için banka türev kurallarının kitabını yeniden yazmaya karar verdi. Konuyla ilgili kaynaklara göre anlaşma uyarınca, Credit Suisse’ten Goldman Sachs’a 18 büyük banka, krizin vurmuş olduğu bir kurumla yaptıkları türev sözleşmelerinden tamamen çekilme hakkından vazgeçmek konusunda anlaştı. 

Aylardır süren kapsamlı görüşmelerde hem düzenleyici kuruluşlar hem de varlık yöneticileri bulunuyordu fakat görüşmelerin Uluslararası Takas ve Türev Derneği (ISDA) çatısı altında bankalar tarafından yönetildiği belirtildi. Daha önce bankacılık sektörünün kriz planlamasının yetersiz olduğundan şikayet eden ABD’li düzenleyiciler bankalardan kriz durumunda türev sözleşmelerini iptal etmelerine bir son verecek plan yapmalarını talep etmişti. 

Bankalar bu müzakerelerin başarısını, sektörel işbirliğinin nadir olumlu örneklerinden biri olarak yorumladı. 700 trilyon dolar değerindeki türev piyasasını düzenleyen “protokolde” yapılan değişikliklerin 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir