800 bin gencin Amerikan rüyası yasaya bağlı
Çocukken aileleri tarafından yasadışı şekilde Amerika’ya getirilen ve sayıları 800 bini bulan göçmene geçici çalışma ve oturma izni veren DACA programının iptali ile umutlar, Kongre’nin 5 Mart’a kadar çıkarması beklenen yasaya kaldı.
Dilek ESKİ BEZİRKAN
ABD Başkanı Trump’ın çocukken aileleri tarafından yasadışı şekilde ülkeye getirilen Amerikalı göçmenlere 2 yıl süre ile verilen geçici çalışma ve oturma iznini iptal etmesinin ardından gözler Kongre’ye çevrildi. New York Barosu Avukatlarından Cahit Akbulut, Trump yönetiminin iptalin ardından bu gençlerin geleceklerine ilişkin Kongre’ye yeni bir yasa çıkarmaları çağrısında bulunduğunu belirterek, bu tarihe kadar yasa çıkarılmaması halinde sayıları 800 bini bulan gencin kaçak duruma düşeceğini söyledi.
ABD eski Başkanı Obama tarafından başkanlık yetkisine dayanılarak hazırlanan ve kamuoyunda DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) olarak bilinen programın yasadışı yollarla Amerika’ya getirilen çocuklara 2 yıl süre ile geçici çalışma ve oturma izni verdiğini anlatan Akbulut, ABD başkanının çıkardığı bir yasayı diğer başkanın kaldırabileceğini söyledi. Dolayısıyla ABD eski Başkanı Obama’nın başkanlık yetkisine dayanarak hazırladığı bu yasayı ABD’nin şu anki Başkanı Trump’ın yine aynı yetkiye dayanarak kaldırdığını ifade eden Akbulut, şunları söyledi:
5 Ekim’e kadar başvuru şart
“Yeni başvurular durduruldu. Eski başvurusu olanlar ise devam edecek. 5 Mart 2018’e kadar yenilenmesi gereken başvurular da 5 Ekim 2017 tarihine kadar mutlaka başvuru da bulunması gerekiyor. Bunun haricinde de yapılacak bir şey yok. Yönetim iptal ediyor, ancak bir taraftan da Kongre’ye DACA ile ilgili çocuklar için yeni bir yasa çıkarmalarını ve kesin bir çözüm bulunmasını istiyor. Çünkü bugüne kadar bu kapsamdaki çocukların çalışma ve oturma izinleri 2 yıllığına yenileniyordu. “
“5 Mart’tan sonra kaçak olabilirler”
Kongre’nin kendilerine verilen süre olan 5 Mart tarihine kadar herhangi bir yasa çıkarmamaları halinde bu kapsamdaki göçmenlerin kaçak duruma düşeceklerini kaydeden Akbulut, “Bu çocuklar ister gönüllü olarak kendi ülkelerine dönebilecekleri gibi sınır dışı da edilebilecekler” dedi. Kongrenin bundan sonra nasıl bir tutum izleyeceklerine ilişkin herhangi bir şey söylemenin erken ve zor olduğunu belirten Akbulut, “Ancak göçmenlere karşı bir iklim olduğu için bu kapsamdaki çocuklar için yasal bir çözüm bulunması zor görünüyor. Şu ana kadar Trump’ın tutumundan göçmenlerin yollarının kesildiği görülüyor” diye konuştu.