AAK Gıda, Türkiye'yi 'hub' yapacak

Unilever’e bağlı Unipro’yu eylül 2013’te satın aldıktan sonra Türkiye pazarına giren AAK Gıda, Türkiye’yi ‘hub’ konumunda görüyor. Türkiye üzerinden 14 ülkeye hizmet veren AAK Gıda, yeni hedef pazar olarak Afrika’yı belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ  

İSTANBUL - Türkiye pazarına Unilever’e ait Unipro’yu satın alarak giren AAK Gıda, özellikle unlu mamuller konusunda Türkiye üzerinden Ortadoğu pazarına ihracat yapıyor. Türkiye’yi ‘hub’ olarak gören şirket, global bir şirket olarak pazarının bulunmadığı tek yer olan Afrika’da yer edinmek istiyor. Danimarka ve İsveç birleşimi global bir şirket olan AAK’ın Türkiye hedefi, ihracat rakamlarını yükseltmek. Türkiye’deki nitelikli çalışan sayısı ve lokasyondan yararlanmak isteyen şirketin bir sonraki hedefinde ise Afrika pazarı var.

 

Global düzeyde endrüstriyel yağ üreticilerinden biri olduklarının bilgisini veren AAK Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Tolga Tanrıöver, hemen hemen tek işlerinin yağ olduğunu söyleyerek, yenilen içilen her şeyde var olduklarını belirtti. Eti’den Ülker’e, Şölen’den Türkiye’deki global firmalar olmak üzere Kahve Dünyası Altın Marka gibi firmalarla çalıştıklarını vurgulayan Tanrıöver, ağırlıklı olarak unlu mamüller, çikolata gibi sektörlere hizmet verdiklerini kaydetti. Fritolay gibi tüm dünyaya hizmet veren bir cips markasıyla da çalıştıklarını dile getiren Tanrıöver, Milupa, Danone, Nestle gibi firmaların ana tedarikçisi olduklarını ifade etti. Firmaların bulundukları her yere gittiklerini söyleyen Tanrıöver, Çin’de üretim yapılırsa Çin’e de gideceklerini aktardı. 

Global bazda yıllık 2,5 milyar dolar cirosu var Stockholm Nasdaq Borsa’sında halka açık durumda olduklarını dile getiren Tanrıöver, “AAK yaklaşık 2.5 milyar dolar yıllık cirosu olan bir firma. 2 bin 700 çalışanı var. Yaklaşık 19 fabrikası var dünyanın çeşitli yerlerinde. Avrupa ve Asya yoğunlukta olmak üzere Güney Amerika’dan, Kuzey Amerika’ya kadar varız. Tam bir global şirket” ifadelerini kullandı. Türkiye ayağı olarak Türkiye ve Orta Doğu’dan sorumlu olduklarını aktaran Tanrıöver, Türkiye’yi bir hub haline getirdiklerini, Türkiye üzerinden 13-14 ülkeden sorumlu olduklarını anlattı. Merkezlerinin Çekmeköy’de olduğunu ifade eden Tanrıöver, Türkiye’nin her bölgesine dağıtılmış bölge müdürlerinin olduğunu kaydetti. Türkiye’deki çalışan sayılarının 60 kişi olduğunu belirten Tanrıöver, ileride bu rakamın artacağını düşündüklerini vurguladı. Teknolojisi yüksek, daha önce üretilmeyen ürünlerini Türkiye’de üretmeye başladıklarına dikkat çeken Tanrıöver, şöyle devam etti: “Yeni ürün gruplarını lanse ettik. INNOBO (Innovation Beyond Oils) programları kapsamında bitkisel yağlar dışında, kokolin - konfiseri kuvertür, vanilin ve bitkisel krem şanti gibi müşterilerin işini kolaylaştıracak pek çok nihai ürün ürettik. Türkiye’de özel yağ üretimleri var ama bunları dünyada yalnız1-2 firma üretebiliyor. Mesela, çikolatada kakao yağlarının yerine geçebilecek özel yağlar. Ama bunlar Türkiye’de özel üretilmiş ürünler. Bunları lokal olarak üretmeye başladık. Aslında Türkiye’ye gelen ciddi bir ithalatı kesmeye başladık. Türkiye’de üreterek katma değeri Türkiye’de tutuyoruz. Çin’de bitmek üzere olan çok büyük bir yatırımımız var.” AAK’ın Türkiye’den beklentisinin, daha fazla ihracat yapmak olduğuna dikkat çeken Tanrıöver, İran pazarının kendileri için önemli olduğunu aktardı. 

AAK’ın her türlü donuk ya da fırınlanmış kruvasan ve çörekler için özel olarak üretilen Akopastry HP serisi Fi Europe 2015 Paris’te ‘En iyi İnovasyon Ödülü’yle birlikte inovasyon ile ilgili bir ödül daha kazandı.

'Ar-Ge ve pilot tesisler kurmak istiyoruz’

İnovasyon ve teknik destek anlamında İsveç ve Danimarka’dan destek aldıklarına vurgu yapan Tanrıöver, orada Ar-Ge merkezlerinin bulunduğuna, pilot tesislerde denemeler yapıldığına dikkat çekti. Türkiye’de de aynı sistemi kurmak istediklerini belirten Tanrıöver, “İstanbul’daki üretim merkezimizde labaratuvarımız var. Eğitimler veriyoruz. AAK Akademi çatısı altında, ciddi, programlı ve ihtiyaca uygun tasarlanmış eğitimler bunlar. Ustaları getiriyoruz. 35-40 kişilik ekiplerimiz var. Sektörün en eskilerinden olan pastacılık ustaları, şefl er var. Eğitimleri mobil olarak yapıyoruz. 2016’da çok yoğun olarak yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir