AB 7 ülkeyi uyardı

AB Komisyonu, 7 üye ülkeye bütçe açıklarını kapatmaları uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro bölgesi üyelerinin 2015 taslak bütçelerini denetleyen AB Komisyonu, açıklarını azaltmaları için 7 ülkeyi uyardı. 

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Fransa, İtalya, Belçika, İspanya, Avusturya, Portekiz ve Malta'nın 2015 bütçelerinin AB kurallarıyla çelişme riski taşıdığı belirtildi. 

Üç ülkeye mart başına kadar ek süre 

Fransa, İtalya ve Belçika'nın bütçe açıklarının yaptırım prosedürüne konu olabileceğini değerlendiren AB Komisyonu, açıkları azaltma taahhütlerini uygulamaya sokmaları için üç ülkeye mart başına kadar ilave süre verdi. 

Ekonomik ve mali işlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici, "Mart başında ilave adımlar gerekip gerekmediğine karar vereceğiz. Hükümetlerin reform taahhütlerini yerine getirip getirmedikleri konusunda o zaman elimizde daha net bir resim olacak" değerlendirmesini yaptı. 

Söz konusu 3 AB üyesi arasında yaptırıma uğraması en muhtemel ülkenin, bütçe açığını yüzde 3 limitinin altına indirme konusunda gözetim altında tutulan ve ilave zaman tanınan Fransa olduğu kaydediliyor. 

Fransa'nın bütçe açığı 2015'te yüzde 4,5'e tırmanacak

AB Komisyonu, Fransa'ya bütçe açığını yüzde 3'ün altına indirmesi için son olarak 2015 yılına kadar süre tanımıştı. AB'nin tahminlerine göre ilave önlemler alınmazsa bu ülkenin bütçe açığı 2015'te yüzde 4,5'e ve 2016'da yüzde 4,7'ye tırmanacak. 

AB Komisyonu'na göre Euro bölgesinde bütçe açıkları bu yıl yüzde 2,6'dan gelecek yıl yüzde 2,2'ye inecek. Euro bölgesinde kamu borçlarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı ise gelecek yıl değişmeyerek yüzde 93 olacak. 

AB kurallarına göre üye ülkelerin bütçe açıklarının yüzde 3'ü ve kamu borç stoklarının yüzde 60'ı geçmemesi gerekiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir