AB dış yatırımları engellemek istiyor

AB, stratejik olarak sakıncalı olabilecek dış yatırımları engellemek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB), Birliğin stratejik çıkarları aleyhine olabilecek yabancı alımlarını engellemeyi planlıyor. Konuyla ilgili olarak ilk talep Almanya, Fransa ve İtalya'dan gelmişti.

Bu öneri, zaten tekelciliği engelleme gerekçesiyle satın almaları durdurma yetkisi bulunan AB'ye "AB'de ekonomi ve güvenlik açılarından yapılacak stratejik önemdeki yatırımları" detaylı inceleme yetkisi verebilir.

Avrupa Komisyonu sanayi dairesinin hazırladığı öneriye göre, inceleme yetkisinin uygulanabileceği yatırımlar arasında savunma, ulaşım altyapısı, kritik nitelikli ve en yeni teknolojiler yer alıyor. Öneride muğlak bir biçimde tanımlanan "ekonomik refah" için risk doğurabilecek anlaşmalar da bu işleme tabi tutulabilir. Ayrıca Çin hükümetinin finanse ettiği bir şirketin bir Avrupa şirketini satın alarak "AB pazarına stratejik bir giriş" yapması, istenmeyen bir yatırım örneği olarak gösteriliyor.

Almanya, Çin'in bir dizi Alman teknoloji şirketini satın almasının ardından, korumacılık yanlısı görüşler ifade etmeye başlamıştı.

Bazı AB ülkelerinin stratejik firmalarını korumak için kendi kuralları bulunuyor ancak bu girişim AB çapında atılacak ilk adım olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir