AB Dönem Başkanlığı, İran Büyükelçisini çağırdı

İsveç yönetimi, İran'daki protestocuların yargılanmasından duyduğu rahatsızlığı büyükelçiye iletti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - AB Dönem Başkanı İsveç, İran'da seçim sonrasındaki olaylara karışanların yargılanmasını protesto için, İran'ın Stockholm Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İngilizce yayın yapan İran devlet televizyonu Press TV, İsveç yönetiminin, İran'daki protestocuların yargılanmasından duyduğu rahatsızlığı büyükelçiye ilettiğini belirtti.

İngiltere ve Fransa'nın, Tahran'daki büyükelçiliklerinde görevli iki İranlı ile bir Fransız akademisyenin yargılanmasını da eleştiren İsveç, Tahran yönetiminde bir an önce bu 3 kişiyi serbest bırakmasını talep etti. Beklentilerinin karşılanmaması halinde "İran'a yönelik ciddi adımlar atılacağı" uyarısında bulunan İsveç gerekirse konunun diğer AB ülkeleriyle de müzakere edileceğini bildirdi.

İsveç bir süre önceki açıklamasında, "Bir Avrupa ülkesi vatandaşı aleyhindeki hareket tüm AB vatandaşlarının aleyhinde kabul edilir" ifadesini kullanmıştı.

İran ise AB adına yapılan bu açıklamayı, "hukuk dışı, şaşırtıcı ve açık bir kapitülasyon" olarak nitelemiş, içişlerine karışılmaması uyarısında bulunmuştu.

Bu arada, Fransa'nın Tahran'daki Büyükelçilikte görevli İranlı Nazik Afşar'ın serbest bırakıldığına ilişkin açıklaması İranlı makamlarca teyit edilmedi.