AB Nabucco'da Türkmen doğal gazına güveniyor

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı Asselborn, AB'nin Nabucco Projesini hayata geçirmede Türkmen gazına güvendiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AŞKABAT - Türkmenistan'ı ziyaret eden Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Birliğinin (AB) Nabucco Projesini hayata geçirmede Türkmen gazına güvendiğini söyledi.

Türkmenistan'ı ziyaret eden Jean Asselborn Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile Bakanlar Kurulu binasında bir araya geldi.

Tarafların görüşmede Türkmen ve Azeri doğal gazını Türkiye üzerinde Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesinin ele aldıkları açıklandı.

Görüşme sonrası Türkmen basınına açıklamada bulunan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, AB'nin Nabucco Projesini hayata geçirme konusunda Türkmen doğal gazına güvendiğini söyledi. Türkmenistan'ın doğal gazını çeşitli güzergahlardan ihraç etme siyasetini başarılı bir şekilde hayata geçirdiğini ifade eden Asselborn, bu çerçevede Türkmen doğal gazını Çin'e ulaştıracak Doğu Boru hattının açılması, söz konusu doğal gazın batıya da gönderilmesi konusunda açık bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

Jean Asselborn, "Doğuya ulaşan boru hattının, Avrupa Birliğine Türkmen doğal gazını ulaştıracak Batı hattınında hayata geçirilmesinde de kesin tavır almamızı sağlıyor" şeklinde konuştu.

Türkmen lider Berdimuhamedov Avrupa Birliği'nin Türkmenistan'ın dış siyasetinde stratejik önemini vurgulayarak, pek çok önemli alanlarda işbirliğini devam ettirmeye samimiyetle ilgi gösterdiklerini söyledi.

Tarafların görüşmede insan hakları, eğitim alanında işbirliği konuları ele aldıkları açıklandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir