”AB, Türkiye ile güvenlik anlaşması yapmalı”

Rasmussen, "Türkiye AB ile işbirliğinin 27 ülke ile olması gerektiğini kabul etmeli ve bu konuda işbirliği yapmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile güvenlik anlaşması yapması gerektiğini belirtti.

Lizbon'da 19-20 Kasımda düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin hazırlıkları çerçevesinde çeşitli müttefik ülke başkentlerinde yapmakta olduğu temaslar kapsamında Atina'ya gelen Rasmussen, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Dışişleri Bakanı Dimitris Druças ve Milli Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ile görüştü.

Rasmussen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Atina'da Yunan yetkilerle temaslarında, Lizbon Zirvesi'yle ilgili konuların yanısıra, NATO'nun yeni stratejik doktrinin ele alındığını belirtti.

"NATO'nun, yeni stratejik doktrininin, bugünkü güvenlik beklentilerini tümüyle karşılayabilmesi için, ittifakın modernleştirilmesi gerektiğini" ifade eden Rasmussen, "Temel görev, nüfusların ve ülkelerimizin toprak bütünlüğünü korumaktır. Ancak, savunmamızın iyileşmesi için, terör, internet üzerinden saldırılar ve füze saldırıları gibi çağımızın yeni güvenlik beklentilerine cevap verebilecek durumda olmamız lazım" dedi.

Bu konuda, NATO ile Rusya arasındaki işbirliğinin önemine değinen Rasmussen, bu amaçla Lizbon'daki toplantıda, NATO Konseyi çerçevesinde, NATO ile Rusya arasında bir zirve buluşması gerçekleştirileceğini açıkladı.

Rasmussen, "Bu buluşmanın NATO ile Rusya arasında güçlü ve fiili bir işbirliğinin yolunu açmasını ümit ediyorum. Umarım, Lizbon'da, Rusya ile işbirliği halinde NATO merkezli bir güvenlik sisteminin oluşturulmasına yönelik karar alınır" dedi.

Rasmussen, NATO ile AB arasında da tam bir işbirliği sağlanabilmesi için ortadaki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini de kaydetti.

Gazetecilerin, "AB üyesi bir ülkenin diğer uluslararası kuruluşlara katılımını veto eden bir ülke ile ilişkilerin geliştirilmesi doğru mudur?" sorusu üzerine Rasmussen, "Bunun dengeli bir şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu"  söyledi.

Rasmussen, "Bu konuda her iki tarafta da katılım sorunu bulunduğunu" ifade ederek şunları kaydetti:

"AB, bugüne kadar Türkiye'nin, Avrupa'nın güvenlik kurumuyla işbirliği yapması konusuna onay veremedi. Ne de Türkiye ile güvenlik anlaşması yapabildi. Öte yandan, Türkiye de, AB'nin 27 üye ülkeden oluştuğunu tam olarak kabul etmiş değil. Her iki taraftaki katılım sorunu budur. Bu nedenle, AB'yi Türkiye ile bu anlaşmayı yapmaya teşvik ediyorum. Aynı zamanda, Türkiye de AB ile işbirliğinin 27 ülke ile olması gerektiğini kabul etmeli ve bu konuda işbirliği yapmalı."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir