AB ve ABD ile Rusya arasında sözlü atışmalar

Ukrayna'nın geleceği Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansı'nda öfkeli sözlü atışmalara neden oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MÜNİH - Her yıl siyasi, diplomatik ve askeri liderlerin, askeri ve siyasal gelişmeleri ve ilişkileri değerlendirmek üzere bir araya geldiği konferansta, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Ukrayna'nın geleceği AB'ye bağlıdır" derken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Ukrayna'nın demokrasi için verdiği savaşımı desteklediklerini" söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Ukrayna'daki şiddetli protestoları savunanların çifte standart uyguladığını belirtti.

Van Rompuy, konferansın açılış konuşmasında, AB'nin Ukrayna'ya daha yakın ilişki kurulması önerisine değindi ve "Teklif hala ortada. Zamanın bizim lehimize olduğunu da biliyoruz. Ukrayna'nın geleceği Avrupa Birliği'ne aittir." dedi.

Ardından Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry, "Orta ve Doğu Avrupa'nın birçok bölgesiyle Balkanlar'da rahatsızlık veren eğilimler"den söz etti. John Kerry, "Yurttaşların istekleri, bir kez daha, yolsuzluklara adları karışan, oligarşik yönetimlerin çıkarları altında eziliyor. Para ile siyasi muhalefet ve farklı düşünceler susturuluyor; siyasetçiler satın alınıyor ve yargının bağımsızlığı zayıflatılıyor." dedi.
 
John Kerry, "Demokratik ve Avrupa'yla ortak bir gelecek oluşturulması mücadelesi, bugün hiçbir yerde, Ukrayna'da olduğu kadar büyük bir önem taşımıyor. ABD ve AB bu mücadelede Ukrayna halkının yanında yer alıyor." dedi.

Ukraynalıların büyük çoğunluğunun güvenli ve refah içindeki bir ülkede özgürce yaşamak istediğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna halkının bu emellerini gerçekleştirmelerine destek sağlayacak ortaklarla ilişki kurabilmek için savaşım verdiğini belirtti. Kerry, Moskova'ya da açıkça eleştiri yönelterek, "Ukraynalıların geleceği tek bir ülkeyle ilişkili olmak zorunda değildir ve buna zorlanmamalıdırlar." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Ukrayna'ya seçim yapmasının dayatıldığını ve Moskova'nın bunun bir parçası olmayacağını" söyledi.
Lavrov, "Sokaklarda şiddetli protesto eylemlerini kışkırtmanın, demokrasiyi teşvik etmekle ne ilişkisi var? Hükümet binalarını işgal eden, polise saldıran ve ırkçı, Yahudi aleyhtarı ve Nazi sloganları atanlar, neden kınanmıyor? Kendi ülkelerinde yasaları çiğneyenleri derhal ağır şekilde cezalandıran Avrupalı politikacılar, Ukrayna'da bu tür eylemleri niye yüreklendiriyor? " diye sordu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün, Arseniy Yatsenyuk, eski boksör-yeni politikacı Vitali Kliçko, milletvekili Petro Poroşenko ve pop yıldızı Ruslana Lyzhicko'nun da aralarında bulundu Ukrayna muhalefetinden tanınmış isimlerle bir araya gelmesi planlanıyor.

Bu arada Beyaz Saray, Kongre ile, Ukrayna'ya yaptırım uygulanması olasılığının görüşüldüğünü doğruladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir