AB'de bankaların 106 milyar euro açığı var

Avrupa Bankacılık İdaresi, AB bankalarının 106 milyar euro sermaye açığının olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Avrupa Bankacılık İdaresi (EBA), Avrupa Birliği'ndeki bankaların, Euro Bölgesi borç krizinden büyük zarar gören bankacılık sektörüne yatırımcı güvenini yeniden sağlamak için Haziran 2012 sonuna kadar sermayelerini 106 milyar euro (146 milyar dolar) artırması gerektiğini bildirdi.

EBA'nın yayımladığı rapora göre, Yunanistan bankaları 30 milyar euro ek sermayeye ihtiyaç duyacak. Yunanistan'ı ise 26 milyar euro sermaye artırımı ihtiyacıyla İspanya bankaları ve 14,8 milyar euro ile İtalyan bankaları izliyor.

EBA, hangi bankaların sermaye artırması gerektiğine ilişkin bilgi vermezken, ek sermayeye ihtiyaç duyacak büyük bankaların muhtemelen İspanya'da Bank Sandanter ve BBVA'nın yanı sıra Bankia, İtalya'da UniCredit ve Almanya'da Deutsche Bank olabileceği kaydedildi.

Fransa Merkez Bankasına göre ise, Fransız bankalarından BPCE'nin 3,4 milyar euro, Societe Generale'ın 3,3 milyar euro ve BNP Paribas'ın 2,1 milyar euro sermaye ihtiyacı bulunuyor. Fransa'nın diğer büyük bankası Credit Agricole'un ise sermaye ihtiyacı olmadığı bildirildi.

Sermaye açıklarıyla ilgili nihai rakamları gelecek ay EBA'ya verecek bankaların, Haziran 2012'ye kadar sermaye açıklarını nasıl tamamlayacaklarına ilişkin yıl sonuna kadar bankacılık denetleme kurullarına bilgi vermeleri gerekiyor.

EBA, Temmuz ayında 90 bankaya stres testi uygulamış ve testi geçemeyen 7 bankanın 2,5 milyar euro sermayeye ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi bankalarının 200 milyar euroya ihtiyacı olabileceğini tahmin etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir